Třímetrový žralok vyděsil v Anglii děti: Vplul přímo do přístavu, lidé utíkali s křikem z vody

V přístavu města St Ives v anglickém Cornwallu se v úterý koupaly děti, když se kousek od nich vynořila z vody žraločí ploutev. S křikem vyběhly z vody, protože netušily, že jde o zcela neškodné zvíře. Konkrétně se podle listu The Independent jednalo o mládě planktonožravého žraloka velikého.

Zhruba třímetrový žralok se v přístavu města St Ives objevil v úterý kolem deváté hodiny večer. Z vody se vynořil jen několik metrů od skupinky koupajících se dětí. Ty kvůli němu vyběhly s křikem z moře, protože netušily, že jde o mládě zcela neškodného žraloka velikého. Informoval o tom britský web The Independent.

ČTĚTE TAKÉ: Z pražské zoo utekla samička fenka. Pomozte nám ji najít, prosí pracovníci veřejnost

Tento druh žraloka se přímo na britském pobřeží objeví jen zřídka. Naposledy tam byl spatřen před několika lety, a proto byla spousta lidí touto událostí ohromená. Mezi ně patří i Andy Narbett, který v přístavu provozuje výlety na lodích.

„Zrovna jsem skončil práci a procházel kolem přístavu, když jsem ho spatřil. Bylo neuvěřitelné vidět ho tak zblízka. Je to velmi vzácné. V zátoce jsme ho už neviděli několik let,“ citoval web Metro Narbetta.

Žralok veliký je druhou největší parybou na světě hned po žraloku obrovském a může ojediněle dorůst až do dvanáctimetrové délky. I když kvůli své třímetrové tlamě působí hrozivě, živí se jen planktonem a pro lidi je zcela neškodný. Tito žraloci podle webu National Geographic na jaře a v létě migrují, a to především k různým pobřežím, u nichž se nachází výživná potrava.

Dříve lidé tyto žraloky lovili pro jejich maso, ploutve a olej z jater, který se využíval do lamp. Dnes je žralok veliký chráněným druhem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návštěvníky lesa trápí „létající klíště“. Kousnutí je bolestivé a způsobuje bartonelózu

Tagy: