Některé firmy už propouští. České ekonomice bude velmi úzko, obává se Špicar

Radek Špicar

360° (606)

Česko se nadále potýká s vysokou inflací. Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara má skokový růst cen neblahý dopad na českou ekonomiku, v důsledku čehož už některé firmy začínají propouštět své zaměstnance.

„Situace s tuzemským průmyslem je velmi vážná. Propadá se meziročně, ale také už meziměsíčně. Celé české ekonomice včetně průmyslu bude velmi úzko. Když se ptáme firem, jak na tom jsou, jejich výhled je velmi pesimistický a negativní,“ řekl Špicar v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj některé podniky už v důsledku krize musely začít propouštět.

„Například sektor sklářství. Problémem je cena plynu. Firmy to nebyly schopny kompenzovat jinak než propouštěním. Zkusily přitom všechno možné. Snižovaly marže, zvyšovaly ceny produktů,“ dodal Špicar.

Kromě sklářství na vysoké ceny energií doplácí například ocelárny, výrobci vápna a cementu či automobilový průmysl. U něj však Špicar podotkl, že jeho kondice nebyla dobrá ani před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu.

Kromě energií stoupají rychle i ceny potravin. „Do lidí bylo za poslední dva covidové roky napuštěno spoustu peněz. Proto když obchodníci zvednou ceny a lidé si jdou koupit potraviny znovu, tak nemají žádný důvod jít s cenou dolů,“ vysvětlila jeden z faktorů zdražování analytička Lenka Zlámalová. Růst cen má bezpochyby vliv na to, že si Češi u svých zaměstnavatelů říkají o vyšší mzdu.

Zlámalová z vysoké inflace viní mimo jiné expremiéra Andreje Babiše (ANO). „Rozházel 900 miliard korun, šlo o příspěvky pro důchodce, zvýšení platu státních zaměstnanců a tak dále,“ jmenovala Zlámalová ve vysílání CNN Prima NEWS.

Souhlasil s ní i agrární analytik Petr Havel. „Mezi Čechy je hodně peněz, jsou bonitní, což je jeden z důvodů, proč se může zdražovat. Potraviny byly za socialismu dotovány. Lidi si zvykli na relativně nízké ceny, což je základ pro to, aby se zdražovalo,“ doplnil.

Špicar si zase neodpustil kritiku současné vlády. Ta podle něj ve srovnání s jinými evropskými vládami nepomáhá tuzemským firmám dostatečně.

Tagy: