Ze Slovenska odjíždí první vagóny s ukrajinským obilím. Pomůže to i českému trhu?

 V Čierné nad Tisou na Slovensku bylo v sobotu otevřeno překladiště, odkud se bude po železnici vozit ukrajinské obilí dál do světa.

Problém převozu obilí z Ukrajiny po železnici

Kvůli válce na Ukrajině hrozí v Africe hlad. V Čierné nad Tisou na Slovensku se v sobotu otevřelo překladiště, odkud se bude po železnici vozit ukrajinské obilí dál do světa. Exkluzivně zde natáčel štáb CNN Prima NEWS ve složení Darja Stomatová a Ján Schürger.

Z překladiště na Slovensku v sobotu v podvečer odjely první vagony. „Následně přes Česko zamíří do Německa. Zároveň je ale třeba říci, že železniční doprava stále nemůže konkurovat té lodní. Dvě sýpky naplní jednu loď, ale přeložit zde takový náklad by trvalo měsíc,“ uvedla Stomatová.

„Problém převozu zrna z Ukrajiny po železnici tkví v tom, že Ukrajina má o deset centimetrů širší kolejnice než my. To znamená, že vagony je nutné překládat,“ přiblížila reportérka.

Vzkřísit 40 let starou technologii pomohli ukrajinští inženýři, jako je třeba Volodymyr Klepač, který ve své domovině řídí pětkrát větší překladiště. „Divím se, jak je ovládání staré, ale je zachované a podařilo se nám ho zprovoznit. Jsem vlastně vděčný lidem, kteří na tom tehdy pracovali,“ svěřil se Volodymyr.

„V budoucnu si myslím, že to bude doplňující způsob exportu. Na pět milionů tun měsíčně, jako to bylo při přepravě přes Černé moře, se sice nedostaneme, ale tři miliony tun ročně bychom dát měli,“ uvedl Tajir Musajev, zástupce generálního ředitele a vedoucí obchodní ředitel společnosti investující do překladiště v Čierné nad Tisou.

Rychlý export ukrajinského obilí do zemí severní Afriky může pomoci stabilizovat i ceny obilných výrobků v Česku, kde se údajně snaží vykoupit zrno obchodníci ze zahraničí.

„Část produkce mám nasmlouvanou a mám radost, že se z něj dělá Sedlčanská mouka, která skončí u nás v pekárně. Část obilí však prodávám na světové trhy, když přijede obchodník a dá mi lepší cenu,“ uvedl farmář Zdeněk Kobliha.

Obnovení překladiště v Čierné nad Tisou, které dlouhé roky fungovalo pouze jako vysílač, zároveň může pomoci rozvoji tohoto slovenského regionu. Pracovní příležitosti by sem mohly přilákat novou krev.

Tagy: