Usnuli doma, probudili se ve vězení: Domy v Šanghaji jsou kvůli covidu obestavěné ploty

Obyvatelé Šanghaje se probudili do noční můry. Úřady totiž před některé budovy instalovaly zelené zátarasy, aby se lidé nemohli volně pohybovat. Snaží se tak zabránit šíření koronaviru, píše web BBC. Ve 26milionovém městě je situace kritická už několik týdnů.

Zelené zábrany se bez varování objevily před šanghajskými budovami. Znemožněný pohyb mají v určitých částech jak pozitivní pacienti, tak ale i negativní obyvatelé. Jeden z nich webu BBC popsal, že se zelený plot objevil před týdnem bez jakéhokoli vysvětlení.

Jak vzniká nová varianta koronaviru?

  • Ve chvíli, kdy nakažená osoba infikuje dalšího člověka, vir se zkopíruje a přejde do těla nového hostitele.
  • Tento duplikační proces se ale může pokazit, čímž dochází k mutacím. Kvůli takovým chybám může vir zaniknout, může se oslabit, ale také se může stát silnějším. Nové atributy patogenu jsou prakticky nahodilé.
  • Pokud vir nasbírá více mutací a vlastnostmi se výrazně odliší od původního viru, vzniká nová varianta.

K dalším omezením úředníci přistoupili několik týdnů poté, co nařídili, aby obyvatelé Šanghaje zůstávali doma. Kvůli šířící se variantě omikron se uzavřely i školy, od března vyučují kantoři dálkově. Do karantény musejí nejen lidé s pozitivními testy, ale i ti, kdo s nimi byli v kontaktu.

Na čínských sociálních sítích se v posledních dnech rozšířily obrázky pracovníků v bílých ochranných oblecích, kteří blokují vchody do městských obytných bloků a uzavírají ulice zeleným plotem.

Část z těchto zelených plotů, které jsou asi dva metry vysoké, byly instalovány kolem budov, jež spadají do „uzavřené oblasti“. Za takovou se považuje místo, kde byl alespoň jeden člověk pozitivně testován na COVID-19.

Jde o tvrdou karanténu

V oznámení jednoho z místních úřadů z 23. dubna, které bylo sdíleno na internetu, se uvádí, že v některých oblastech zavádí „tvrdou karanténu“. BBC se s podobnou zkušeností svěřil s cizinec žijící v Šanghaji. Uvedl, že zelené ploty se v jeho vlastním obytném komplexu objevily před třemi dny.

Zdroj, který si nepřál být jmenován, uvedl, že hlavní brána jeho komplexu byla před třemi týdny spoutána řetězem zřejmě poté, co byl jeden z jeho sousedů pozitivně testován na koronavirus.

„V našem areálu je dlouhá chodba a v rámci této dlouhé chodby před třemi dny postavili další zelený plot. Nikdo nám neřekl, z jakého důvodu byl instalován. Nikdo se nemůže dostat ven. Cítím se bezmocný. Člověk neví, kdy uzavírka skončí,“ popsal skepticky.

Obavy má například z toho, co by se dělo, kdyby v budově došlo k požáru. „Nemyslím si, že by někdo se zdravým rozumem dokázal lidem zapečetit domy,“ dodal. Úřady v čínské finanční metropoli Šanghaj zaznamenaly například jen za pondělí dalších 52 úmrtí spojených s covidem.

Tagy: