Děti trpí neznámým typem žloutenky. Na vině mohou být lockdowny, říkají experti

Děti po celém světě se potýkají se žloutenkou neznámého původu. Britští odborníci přišli s nečekaným vysvětlením. Na vině podle nich může být pandemie covidu, ne však nemoc samotná, ale dlouhé lockdowny, kdy byly děti zavřené doma a jejich těla nebyla vystavena běžným virům. Po rozvolnění opatření je tak jejich imunitní systém zranitelnější.

Za poslední čtyři týdny bylo ve Velké Británii hlášeno celkem 114 případů „akutní hepatitidy neznámého původu“, píše web Daily Mail. Deset dětí navíc muselo podstoupit transplantaci jater. První případy byly zaznamenány ve Skotsku před necelým měsícem. Britští zdravotníci jsou od té doby ve střehu, protože za poslední tři měsíce se prý objevilo tolik nemocných, kolik by jindy očekávali za celý rok.

Problémy postihují zejména děti mladší pěti let. Nejprve měly průjem a nevolnost, později se u nich objevila žloutenka. Dalšími příznaky mohou být tmavá moč, šedě zbarvená stolice, svědění kůže, bolesti svalů, horečka, letargie, nechutenství nebo bolesti žaludku.

Odborníci se domnívají, že nemoc může být vyvolána adenovirem. Tedy infekcí, která obvykle způsobuje rýmu a je spojována se třemi čtvrtinami dosavadních případů. Proč je ale nárůst počtu případů tak enormní? „Lockdowny během pandemie koronaviru mohly oslabit imunitu dětí a učinit je náchylnějšími k nemocem. Nebo mohl původce onemocnění zmutovat a představuje tak ještě větší hrozbu,“ cituje Daily Mail vyjádření řady místních lékařů.

Doktorka Meera Chandová, ředitelka oddělení klinických a nově se objevujících infekcí britské Agentury pro zdravotní bezpečnost (UKHSA), vysvětluje, že virem se nakazily mladší děti, protože mu nebyly vystaveny „během formativních fází, ve kterých byly během pandemie“.

Čísla mohou být jen špičkou ledovce

Onemocnění jater bylo zaznamenáno ve 12 různých zemích, včetně USA, Irska nebo Španělska, zatím zemřelo jedno dítě. Britské úřady zatím vyloučily jako možnou příčinu vakcíny proti covidu, protože žádné z nemocných dětí nepodstoupilo vakcinaci kvůli nízkému věku. Stejně tak 11 nemocných dětí v USA.

Britští hepatologové se domnívají, že oficiální čísla mohou být jen „špičkou ledovce“, protože mnoho rodičů může příznaky ignorovat. Podle lékaře Simona Taylora-Robinsone ale zatím není důvod k panice, protože v „99 procentech případů jsou játra schopna regenerace a pravděpodobnost, že by bylo nutné provést transplantaci, nebo že by člověk kvůli tomuto onemocnění zemřel, je nízká“.

Londýnský profesor Alastair Sutcliffe dodal, že narůstající případy jsou pro rodiny jistě znepokojující a deprimující situací. „Pokud se u dítěte objeví žloutenka už po několika měsících života, potřebuje rychlou lékařskou pomoc. Ale to není nic nového. Nic není horšího než strach,“ apeloval na rodiče, aby nezkoušeli léčit své potomky doma a vyhledali odbornou pomoc.

Pozoruhodné je, že žádný z případů v Británii údajně nebyl způsoben jedním z pěti typických kmenů viru – hepatitidy A, B, C, D nebo E. Doposud získané údaje tak stále více naznačují, že za nárůstem závažných případů jsou již zmíněné adenoviry, informuje UKHSA. Byly zjištěny u 75 procent nemocných. Přibližně každý sedmý měl pak navíc covid.

Nejde ale jen o Velkou Británii, Španělsko nebo USA. Další případy byly zjištěny také v Belgii, Dánsku, Francii, Itálii, Irsku, Nizozemsku, Norsku, Izraeli nebo Rumunsku. „Je důležité, aby všechny země sdílely své údaje, jakmile je budou mít k dispozici. Může za tím být klidně covid,“ upozorňuje skotský odborník na infekční choroby Muge Cevik.

Děti a jejich rodiče by podle expertů měli dodržovat běžná hygienická opatření, jako je důkladné mytí rukou a řádná hygiena dýchacích cest. Vše pomůže omezit šíření mnoha běžných infekcí včetně adenovirů. Děti, které mají příznaky gastrointestinální infekce včetně zvracení a průjmu, by měly zůstat doma a do školy nebo školky se vrátit až po 48 hodinách od ustoupení příznaků.

Tagy: