Potraviny navzdory Nekulovým slovům nezlevnily
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se ukázal jako optimista. Před dvěma týdny prohlásil, že ceny potravin by měly právě v těchto dnech klesat. Zákazníci si ale ničeho takového nevšimli. Zemědělci, potravináři i obchodníci nad predikcí ministra kroutí hlavou. Při tak vysokých cenách energií prý budou potraviny naopak ještě dražší.
Optimismus ministra zemědělství před dvěma týdny pramenil z klesajících cen na burzách. Třeba pšenice se dostala na předválečnou cenu. „Klesá i cena mléka a očekáváme i pokles cen u masa. S několikatýdenním zpožděním se tento pokles zemědělských komodit začne projevovat i v ČR,“ věřil tehdy Nekula.
Konkrétně podle své analýzy očekával, že začnou ceny potravin klesat už za dva týdny, což je právě teď. Zákazníci si ale ničeho takového nevšimli, spíše naopak. „Jak přijdem po týdnu, vždycky utratíme víc,“ postěžoval si jeden z nich. „Nevěděl bych o něčem, co zlevnilo, spíš se pořád zdražuje,“ doplnil další.
Ministr je ale stále optimistou a potraviny prý zlevní stejně jako pohonné hmoty. „Když cena ropy klesá, tak cena benzinu také klesá s nějakým odstupem. Je potřeba, aby se nejenom zemědělci, potravináři, ale i obchodníci chytili za nos,“ vyzval Nekula.
„Potravináři v žádném případě uměle nenavyšují ceny. Roste jim naprosto všechno – cena surovin, cena energií,“ vypočítala šéfka Potravinářské komory Dana Večeřová.
Ministr Nekula na základě levnější pšenice očekává ale i levnější mouku. Ani to by však pečivo nezlevnilo. „Cena té suroviny hraje menší roli než celkové náklady na energie,“ uvedla Večeřová.
Sázka o sadu moravských vín
A s odhadem ministra zemědělství nesouhlasí paradoxně ani zemědělci. Třeba Agrární komora se proto s ním vsadila o sadu moravských vín. „Pokud se jeho slova vyplní, jsme připraveni ho poctít jeho oblíbeným nápojem, to znamená vínem. Potraviny by měly stagnovat nebo spíše zdražovat,“ prohlásil prezident Agrární komory Jan Doležal.
Zlevnit by ale podle Svazu obchodu a cestovního ruchu mělo třeba vepřové maso. „Poslední dva měsíce cena vepřového masa stagnuje, přestože jde všechno nahoru, tak vepřové zlevňuje, protože je ho v Evropě nadbytek a můžeme ho jednoduše dovézt z dalších zemí v Evropě,“ vysvětlil prezident SOCR Tomáš Prouza.
Zlevňování potravin momentálně vylučují i všichni námi oslovení ekonomové.