Seniorky ze Strašic kritizovaly vypnuté topení, dostaly výpověď. Udavačky, mělo znít vysvětlení

Nemá rád udavače, proto dostaly výpověď. Tak měl pronajímatel bytů v Domově pod Brdy ve Strašicích potrestal dvě seniorky po odvysílání reportáže na CNN Prima NEWS. Ty si stěžovaly na navýšení nájemného a vypnuté topení. Štáb se snažil od pronajímatele získat vyjádření, ten však odmítal komunikovat. O střechu nad hlavou se nyní bojí další senioři. V reakci na výpověď dvou nájemnic mluví o hyenismu.

„Co bylo důvodem výpovědí, které jste dal po našem natáčení? Vyjádříte se?“ ptala se reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Polatová jednatele spolku Domov pod Brdy Daniela Junaje. Muž však odmítal na přímý dotaz odpovědět. První výpovědí vyhrožoval nájemnici, která s redakci mluvila během natáčení.

„Do měsíce se mám vystěhovat? Já vám tady odsud dobrovolně neodejdu, to si raději vypnu kyslík. A umřu tady,“ odpovídala do telefonu Jana Chottová. „To, že dal výpověď paní Chottové, která musí být denně 16 hodin na kyslíku, mi přijde opravdu jako hyenismus,“ reagovala na aktuálně dění nájemnice Petra Hudečková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaromír čeká na důchod od listopadu. Kdybych neměl brigády, rodinu neuživím, říká

Výpovědi z pronájmu poslal jednatel poštou a vyvěsil je i na nástěnku v domě. „Pověsil je tam na nástěnku jako na pranýř. Obávám se, že nás tam bude viset daleko víc,“ sdílela své obavy další nájemnice. Pronajímatel svolal schůzi s nájemníky bytovky. Když se redakce snažila požádat o přístup na schůzi, odpověděl jednatel jasně. „Je to soukromé, tady nemáte co dělat. Zavřete a běžte,“ reagoval a přivíral reportérce ruku ve dveřích.

Problémy začaly v lednu

Na schůzi mluvil také o výpovědích, které dal po odvysílání reportáže. „Vysvětlil to tak, že nemá rád udavače, a proto jim dal výpovědi,“ líčila jedna z nájemnic. Dobrou zprávou ale je, že v budoucnu by nájemníci mohli žádat o příspěvky na bydlení. To nyní nemohou, protože to neumožňuje uspořádání bytů.

Problémy začaly v lednu, když bytovku, která patří obci převzal nový pronajímatel, a to i přesto, že nájemníkům sliboval, že vše zůstane při starém. „Od ledna máme zvednutý nájem. Jsem nemocný člověk, nemám na léky,“ líčil svou situaci další nájemce. Jedna ze seniorek přiznala, že aktuálně platí nájem o dva tisíce korun vyšší. „Pobírám invalidní důchod a když zaplatím veškeré poplatky, tak mi zbyde 1500 korun,“ uvedla.

Starosta Strašic měl v tomto týdnu s pronajímateli Domova pod Brdy už několik jednání. Ke zvýšení nájmu se muselo prý přikročit kvůli vyšším cenám energií. „Zvedly se o 150 tisíc měsíčně, což znamená, že při počtu přibližně 50 nájemníků je to tři tisíce korun na jednoho,“ vysvětloval redakci Jiří Háhner (ODS). Na kritiku související s vyšším nájmem reaguje jednatel Januj rázně. „Když není někdo někde spokojen, může odejít. Nikoho nikde nedržím,“ vzkázal. Jedné z nájemnic, která dostala výpověď, teď nabídl správce v nedalekých kasárnách nový byt.

Tagy: