Rusko není běžná země a nelze ho přehlížet, tvrdí Erdogan. Stěžoval si na LGBT barvy v OSN

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nesouhlasí s negativním postojem dalších světových lídrů vůči ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, jenž rozpoutal válku na Ukrajině. Rusko má podle něj ve světě zvláštní pozici. Současně si postěžoval na údajnou propagaci LGBT, kvůli výzdobě OSN. Někteří diplomaté ale upozornili, že zřejmě zaměnil barevné schéma projektu Cílů udržitelného rozvoje s duhovou „pride“ vlajkou, píše agentura Reuters.

Erdogan nesdílí stanovisko státníků, kteří se k Putinovi staví negativně, sdělil ve čtvrtek novinářům po zasedání Valného shromáždění OSN. „Zároveň tyto postoje nepovažuji za správné, protože Rusko není běžná země. Ať už rozlohou či pozicí ve světě. Rusko má své jasné místo. Takovou zemi nelze přehlížet,“ doplnil podle agentury Reuters s tím, že Rusko hraje důležitou roli i jako producent obilí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tanky Abrams do týdne na Ukrajině: Biden oznámil další pomoc za víc než sedm miliard

Turecký prezident zároveň znovu vyzdvihl své naděje ohledně možného nalezení řešení pro oživení černomořské obilné dohody. Od jejího prodloužení Moskva v červenci odstoupila, čímž Ukrajincům znemožnila bezpečný vývoz. Erdogan s Putinem o obnovení iniciativy jednal již začátkem září. Putin ale uvedl, že se Rusko k dohodě vrátí, až Západ přistoupí k některým jeho požadavkům.

Duhové barvy v OSN s LGBT nesouvisí

Erdogan, který do dříve poměrně sekulární správy Turecka vnáší v posledních letech čím dál více prvků islámu, si zároveň postěžoval na výzdobu OSN. „Jedna z věcí, která mi nejvíce vadí, jsou LGBT barvy na schodech a dalších místech při vstupu do Valného shromáždění. Kolik je na světě LGBT lidí? Jejich odpůrci by na těch schodech měli mít stejná práva jako oni,“ řekl. Erdogan se proti menšinové komunitě často vyjadřuje ostře. Svoji kritiku v posledních měsících ještě zesílil v průběhu předvolební kampaně, informoval deník Guardian. V posledních letech přitvrzuje i tamní policie v zákrocích proti pochodům Pride.

Někteří diplomaté z Organizace spojených národů upozornili, že turecký prezident zřejmě zaměnil schéma z duhové vlajky se 17 barvami, které reprezentují jednotlivé oblasti z Cílů udržitelného rozvoje. Těmi se totiž budova OSN kvůli summitu ověnčila začátkem týdne. Přestože generální tajemník António Guteress otevřeně podporuje LGBT komunitu, žádné dekorace v „pride“ barvách v OSN nejsou, doplnila agentura Reuters.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bachmutský mlýnek na maso v praxi. Cesta k městu je plná ruských mrtvol, ukazují záběry

Tagy: