Hrozí Německu masové protesty? Lidé mají vlády dost, jsou ochotni vyjít do ulic, tvrdí průzkum

Frustrace Němců ze současné koaliční vlády kancléře Olafa Scholze (SPD) narostla do obřích rozměrů. Skoro polovina obyvatel (45 procent) je připravena vyjít proti kabinetu do ulice, uvádí společnost INSA, která provedla průzkum pro deník Bild.

Protestovat proti současné vládě je rozhodnuto plných 45 procent Němců, píše deník Bild. Dalších 40 procent je nespokojeno, ale do ulic by nešlo. K situaci se nevyjádřilo 15 procent dotázaných.

Německo kvůli stávkám zažívá chaos v dopravě, více v reportáži:

ČTĚTE TAKÉ: Přes Ukrajinu proudí do Evropy islámští teroristé a chystají krvavou lázeň, varují Němci

V zemi to už ale vře. Tisíce farmářů po celé zemi zablokovaly v pondělí silnice na protest proti škrtům, které spolková vláda udělala v zemědělském sektoru. Protest farmářů má mezi Němci širokou podporu.

Z průzkumu společnosti INSA vyplývá, že 48 procent voličů liberální Svobodné demokratické strany (FDP) si pohrává s myšlenkou, že by v ulicích protestovali proti vládě a tím pádem i proti straně, které ve volbách vyjádřili své sympatie, uvádí Frakfurter Rundschau.

Mnohem loajálnější jsou voliči zbylých dvou koaličních partnerů. V případě německé sociální demokracie (SPD) si rebelii proti vládě neumí představit 66 procent jejích sympatizantů, u Zelených dokonce 69 procent.

Zarážející je, že čím jsou respondenti průzkumu starší, tím menší je potřeba vystupovat proti politice vlády. Scholzův kabinet je zvláště kriticky vnímán lidmi ve věku 18 až 29 let, protestovat proti vládě je připraveno plných 52 procent z nich.

Ve věkové kategorii 60 až 69 let je odhodláno protestovat pouze 40 procent a mezi občany ve věku 70 a více let jde o pouhých 36 procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Německo zrušilo dotaci na elektroauta

Tagy:
demonstrace protest průzkum spokojenost Němci vláda rebelie Olaf Scholz Sociálnědemokratická strana Německa Svobodná demokratická strana vláda Spolkové republiky Německo