Přes Ukrajinu proudí do Evropy islámští teroristé a chystají krvavou lázeň, varují Němci

V Evropě už několik měsíců platí stav vysoké pohotovosti. Riziko útoků se enormně zvyšuje, varují tajné služby. Největším nebezpečím jsou teroristé, kteří si razí cestu na Západ z Tádžikistánu. Konkrétně je to nová skupina s názvem Provincie Islámského státu Chorásán (ISPK), informují německá média.

Extremisté hlásící se k této skupině se v posledních týdnech už třikrát pokusili v Německu o krvavou lázeň, naposledy v dómu v Kolíně nad Rýnem.

ČTĚTE TAKÉ: Islamisté vyhlašují válku Západu. Chystají úder, který má otřást společností, varuje expert

Jakým způsobem se teroristé dostávají do Evropy? Situaci jim naprosto dokonale ulehčuje válka na Ukrajině. Existují dvě hlavní trasy. Teroristé z Tádžikistánu míří buď přes Uzbekistán, nebo přes Turkmenistán, obě trasy se sbíhají na Ukrajině, odkud putují do Polska, kde se vydávají za válečné uprchlíky. K dispozici mají falešné doklady a úřadům vyprávějí vymyšlené příběhy o mučení a pronásledování. Jako váleční uprchlíci dostanou poměrně snadno pobytový status a rozhodně je nikdo nekontroluje, píše deník Bild s odkazem na informace tajných služeb. Z Polska potom naprosto bez problémů míří do Německa.

Tajné služby varují, že během cesty přes ukrajinské území je snadné získat výbušná zařízení a dostat je do západní Evropy. Patří mezi ně například granáty či granátomety.

Poté, co se dostanou na místo určení, jejich okamžitým krokem je „zabíjet nevěřící“, varují bezpečnostní úřady. V internetovém časopise teroristů s názvem Hlas Chorásánu jsou na 48 stranách vidět černě maskovaní islamisté s útočnými puškami, kteří brojí proti západnímu způsobu života. „Satanovy síly by rozšířily virus homosexuality mezi mladé muslimy. Existuje jen jeden způsob, jak proti tomu bojovat: ozbrojená svatá válka!,“ zní například jedna z výzev.

Vedení skupiny Provincie Islámského státu Chorásán doufá, že krvavé atentáty by mohly přilákat další příznivce, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s odkazem na tajné služby. Stejně to udělal Bin Ládin s Al-Káidou nebo ISIS v Sýrii. Americká tajná služba již hovoří o více než desítce „vnějších operací“ teroristů .

Obavy panují také ​​ohledně zbraní. Tádžici byli první, kdo chtěl provést útok výbušnými drony, což je noční můra pro bezpečnostní úřady. Drony se dají pořídit za méně než 1 000 eur (25 tisíc korun).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Írán hrozí odvetou za bombový útok

Tagy: