Němci žijí ve stínu násilí a řítí se do katastrofy, míní Robejšek. Poukázal na Merkelovou

K VĚCI (250)

Výsledky nedávných voleb do zemských vlád v Německu jsou podle politologa Petra Robejška odrazem politického a společenského vývoje v zemi. Část německé společnosti žije ve stínu častých násilností, přičemž liknavé kroky současné německé vlády směřují k celospolečenské katastrofě. Politolog se v pátečním pořadu K věci ve vysílání CNN Prima NEWS vyjádřil i k politice bývalé kancléřky Angely Merkelové.

V zemských volbách v Durynsku a Sasku zaznamenala výrazný úspěch pravicově populistická strana AfD (Alternative für Deutschland). V Sasku skončila těsně druhá za křesťanskými demokraty a v Durynsku slavila triumf.

ČTĚTE DÁLE: Cílem čtvrtečního útoku v Mnichově byl i izraelský konzulát. Pachatel střílel na několik budov

Pro Robejška je to potvrzení dlouhodobého vývoje a varovný prst současné německé vládě a políček německým elitám. „Německá vláda se svým jednáním řítí do katastrofy s nepochopitelným elánem,“ uvedl politolog.

Řada německých politiků a médií jsou podle Robejška odtrženi od každodenní reality. „Hrozné věci jako útoky nožem se v Německu odehrávají více méně dnes a denně,“ nastínil expert. „Problém nesouvisí jen s migrací, ale i s razantně klesající životní úrovní,“ upozornil Robejšek, který dlouhá léta v Německu žije.

„Zejména lidem pocházejícím z bývalého Východního Německa je politiky a médii vnucováno, co mají jíst, jak se mají chovat, co si mají myslet a jak mají volit,“ nechal se slyšet Robejšek. Část společnosti se proti takovému způsobu vládnutí následně bouří tím, že záměrně volí antisystémové strany.

Současné problémy jsou v jeho očích dědictvím nešťastné politiky někdejší německé kancléřky Angely Merkelové. Největší chybou, které se politička za dobu svého kancléřství dopustila, podle něj bylo pustit ohromné množství migrantů do Německa. „To, co je dnes problémem v Německu, je dědictví Angely Merkelové,“ uzavřel odborník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Německu roste pocit ohrožení. AfD získává body plánem vyhošťovat migranty, říká Schuster

Tagy: