V Německu roste pocit ohrožení. AfD získává body plánem vyhošťovat migranty, říká Schuster

Spolupředsedové Alternativy pro Německo (AfD) slaví volební úspěch.

Řešení AfD na migraci v Německu

Po víkendovém úspěchu krajně pravicové strany Alternativy pro Německo (AfD) v zemských volbách v Durynsku a Sasku zůstala spousta obyvatel Německa v šoku. Výsledek značně ovlivnilo téma migrace, kterou by strana řešila několika kroky, a to včetně uzavření hranic nebo vyhoštění migrantů. Publicista a komentátor Robert Schuster ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že v zemi roste pocit ohrožení a nejistoty.

O výsledku zemských víkendových voleb rozhodli především mladí voliči ve věku od 18 do 24 let. Jedním z hlavních faktorů úspěchu AfD byl slibovaný přístup k řešení migrace. „Byly zde útoky islamistů. Roste pocit ohrožení a nejistoty,“ řekl publicista a komentátor Robert Schuster. Upozornil, že v zemi obecně slábne pocit možnosti vést bezpečný život.

ČTĚTE TAKÉ: Tajná jednání s Tálibánem. Němci opět deportují Afghánce, na cestu dostali štědrý obnos

AfD má podle Schustera na migraci zdánlivě jednoduchá řešení. Kromě zrušení veškerých finančních podpor chce zavřít hranice. Zároveň strana slibuje vyhoštění všech, kterým neúspěšně skončila azylová řízení.

Ve volbách hrálo roli i to, že obě spolkové země jsou na území bývalé Německé demokratické republiky (NDR). „Volání po východoněmecké identitě v uplynulé kampani silně rezonovalo a na to AfD hodně apelovala,“ objasnil ve vysílání Schuster. Podle něj se hodně vzdaluje vzpomínka na komunistickou diktaturu, a proto si ji mnozí idealizují.

Alternativa pro Německo zvítězila v Durynsku s 32,8 procenta hlasů nad Křesťanskodemokratickou unií (CDU), která získala 23,6 procenta. V Sasku skončila těsně druhá s 30,6 procenta. Tamní média vítězství ohodnotila jako „tsunami hněvu“ nebo „politické zemětřesení“. Výsledek ostře kritizoval i kancléř Olaf Scholz, který ho považuje za „hořký“. Zároveň vyzval k vládě bez pravicových extremistů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Posílení krajních hnutí v Německu není pro ČR dobré, míní Fiala. Na vině je nezvládnutá migrace

Tagy: