Němcová: Putin nás bral jako svou gubernii, Rusko nemá nárok cítit se jako otloukánek

Miroslava Němcová

360° (223)

Už v roce 2007 ruský prezident jednal s českou delegací odporně. Bral nás jako svou gubernii, uvedla v pořadu 360° senátorka Miroslava Němcová (ODS). Vladimir Putin se proto podle ní nemá právo cítit jako otloukánek. Reagovala tím na slova bývalého prezidenta Václava Klause, podle něhož se Rusko s touto rolí nechce smířit.

„Poslouchala jsem rozhovor s Klausem a docela mě šokovalo, jak mluvil o Rusku jako o otloukánku, který cítí beznaděj. Vzpomínám si, když jsem byla v delegaci Václava Klause v Moskvě, kde probíhaly spory ohledně raketového štítu a jak odporně s námi Putin jednal,“ sdělila Němcová s tím, že to byl teprve rok 2007.

Bývalý prezident byl také hostem pořadu 360° a uvedl, že Rusko nyní reaguje na to, že s ním Západ nechtěl jednat.

„Dokazuje to totální frustraci Ruska, že s ním Západ nemluví a vnímá jej jako podřadný postkomunistický stát. Rusko se neodváží smířit s rolí otloukánka, který nesmí nic říct, a doufá, že to povede k vážnějším jednáním,“ řekl Klaus.

Němcová si servítky vůči Putinovi nebrala. „Jestli mě jeho proslov o něčem přesvědčil, tak o tom, že to není racionální člověk. Záminku jsme Rusku nedali, ten, kdo hazarduje, je Putin,“ pokračovala. Klaus totiž ruského prezidenta označil za „racionálně smýšlejícího člověka“

Důležitá je politická shoda

Němcová je také přesvědčena, že jednání bezpečnostní rady v čele s Putinem bylo jen loutkové divadlo. „Ptá se na názory a za hodinu přijde s promyšleným projevem, který měl připravený v zásuvce stolu. Hraje si s námi jako kočka s myší a myslí si, že tomu postupu nerozumíme,“ uvedla dále ve vysílání CNN Prima NEWS.

Nevěří proto, že komunikace s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem nebo německým kancléřem Olafem Scholzem měla být vstřícným krokem. Je však ráda, že v Česku jsou politici víceméně jednotní.

Situace okolo Ukrajiny zůstává nadále mimořádně napjatá. Americký prezident Joe Biden zrušil setkání s ruským protějškem Vladimirem Putinem minimálně do doby, než Moskva změní přístup. Tajné služby navíc prezidenta Volodymyra Zelenského varovaly, že by Rusové mohli vzít útokem velká města Charkov, Cherson a metropoli Kyjev. Více se o aktuálním dění dočtete v on-line článku.

Tagy: