Putin se Západu směje. Podcenili jsme jeho brutalitu, zazlívají politikům v Německu

V Německu sílí kritika politiků, kteří mají být spoluzodpovědní za současnou krizi mezi Ukrajinou a Ruskem. „Byli jsme příliš důvěřiví, vždy jsme podceňovali Putinovu brutalitu a bezohlednost,“ uvedl v rozhovoru pro deník Bild dlouholetý zahraničněpolitický poradce Angely Merkelové Christoph Heusgen. „Putin se směje západním vládám,“ komentoval poslední události ve vysílání německé veřejnoprávní televize ZDF Clemens Fuest, šéf Institutu pro ekonomický výzkum při Mnichovské univerzitě (Ifo).

„Uznání Luhanské a Doněcké lidové republiky Ruskem je vážným porušením mezinárodního práva,“ řekl německý kancléř Olaf Scholz, když odůvodňoval pozastavení schvalovací řízení kontroverzního plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři z Ruska do Německa.

Jenže ani dřívější Putinovy agrese, včetně anexe Krymu v roce 2014 a občanské války na východní Ukrajině, nezabránily Scholzovi a jeho předchůdkyni Angele Merkelové obhajovat projekt, který v roce 2005 vyjednal bývalý kancléř Gerhard Schröder. A to navzdory protestům doma i v zahraničí.

Merkelová se opakovaně snažila konflikt s Putinem vyřešit rozhovory. Jen v roce 2015 strávila podle výpočtů Bildu 17 hodin jednáním s ruským prezidentem o mírové dohodě z Minsku. Tu však Kreml opakovan porušoval.

„Bylo a je správné udržovat komunikační kanály otevřené,“ poznamenal Heusgen, budoucí šéf Mnichovské bezpečnostní konference, v rozhovoru pro Bild a dodal: „Ale byli jsme příliš důvěřiví, vždy jsme podceňovali Putinovu brutalitu a bezohlednost. Kdo otráví vůdce opozice, kdo nechá zabít protivníka v zoologické zahradě před naším nosem, kdo podporuje masového vraha Asada v Sýrii a nechá ruské žoldáky páchat neplechu v Africe, ten se neštítí zaútočit na svého souseda. Ničemnosti jako reakce nejsou na místě.“

Německá média se v komentářích shodují, že „Putin je nebezpečnější než kdy jindy a Německo za to nese jistou část odpovědnosti“. Dávají to do souvislosti s jeho dřívějšími výroky, že pád Sovětského svazu považuje za největší geopolitickou katastrofu století.

Msta za rozpad SSSR

„Bylo jasné, co tím myslel: Chce se pomstít odpůrcům sovětské diktatury. NATO, svobodnému Západu, Evropě,“ napsal v komentáři Bild a doplnil další příklad: „Místo, aby německá vláda brala diktátora vážně, nechala mu projít každý zločin. Dokonce i po sestřelení letadla MH17, kdy zemřelo 300 lidí.“

Tyto chyby bývalé kancléřky Angely Merkelové a jejího tehdejšího ministra zahraničí, současného znovuzvolené prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera nyní dopadají i na Německo.

„Po ruské invazi na Ukrajinu je zřejmé, že náš kontinent, včetně Německa, je ohrožen více než před 35 lety v době studené války. Putin totiž vidí Ukrajinu možná jen jako mezistupeň,“ varoval Bild.

Vše, co bylo doposud trestuhodně opomíjené, se musí podle Bildu stát bezodkladně nyní. Základem sankcí má být rezolutní odříznutí Ruska od německých peněz, včetně „zákazu vstupu Putinovy bandy oligarchů do země“, musí být zmrazen jejich majetek a zabaveny nemovitosti.

„Nord Stream 2 musí být pohřben. Jednou provždy!“ uzavřel komentář německý list Bild.

Německo je vydíratelné

Šéf Ifo Institutu Clemens Fuest kritizoval přílišnou závislost na ruském plynu. Země se podle něj měla již v roce 2014 naučit nebýt závislá na nespolehlivém dodavateli. „Musíme více diverzifikovat naše dodávky energie, jinak jsme vydíratelní. To je to, co nyní zažíváme,“ pronesl Fuest ve vysílání ZDF.

Dodal, že Putin se západním vládám v podstatě vysmívá, protože na něj nic nemají. Dosavadní sankce proti Rusku označil v souvislosti s ukrajinským konfliktem za pouhé píchnutí jehlou, pokud pomineme zastavení certifikace Nord Stream 2.

„Ukončení projektu Nord Stream 2 je správná věc,“ uvedl Fuest, ale zároveň naznačil, že se Evropa včetně Německa nachází ve složité situaci: „Sankce, které by Rusové skutečně pocítili, by spočívaly v tom, že bychom od nich kupovali méně plynu. To by však vedlo ke zvýšení cen energie. Rusko by prodávalo méně plynu, ale za dražší ceny. Nakonec Západu v této situaci nezbývá v podstatě nic, dokud budeme potřebovat plyn z Ruska.“

Tagy: