Německu došla trpělivost: Vyráží do boje s kriminalitou i migrací. Inspiruje se na severu

Policie zastřelila útočníka v Recklinghausenu.

Německo zpřísní podmínky pro migranty

Snížení sociálních dávek, zpřísnění pravidel pro sjednocení rodin, důsledná deportace neúspěšných žadatelů o azyl a nulová tolerance zločinců. To jsou pravidla, která začaly v posledních letech zavádět severské země v boji s neúnosným růstem migrace. První výsledky už mají. Do kritické situace spojené hlavně s rostoucí zločinností se teď dostalo i Německo. A hodlá se na severu Evropy inspirovat.

Švédsko bylo považováno za bezpečnou a prosperující zemi. Poslední desetiletí ho ale provází kriminalizace a pouliční boje mezi migrantskými gangy. Před dvěma lety proto začala nová vláda razantně měnit benevolentní azylovou politiku. „Omezujeme výši sociálních dávek. Bylo možné pobírat stejnou částku jako pracující na plný úvazek s nízkým platem. To je absurdní situace,“ uvedla pro deník Bild švédská ministryně pro migraci Maria Malmer Stenergardová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Řidič kamionu s migranty skončil ve vazbě. Kriminalisté znají příčinu úmrtí jedné z uprchlic

Švédové také aktivně pomáhají zamítnutým žadatelům o azyl k návratu domů. A země skutečně přestává být pro migranty přitažlivá. Podle statistik za první polovinu letošního roku ze Švédska odešlo o téměř šest tisíc lidí více, než přišlo. Což je poprvé za posledních 50 let. „Tento trend snižování imigrace je nezbytný k tomu, abychom mohli dbát na úspěšnou integraci příchozích a vyloučili kriminální živly,“ popsala Stenergardová.

Němečtí politici se tím chtějí inspirovat. Po letech slibů začali jednat. „Budeme muset udělat vše, co je v našich silách, abychom zajistili, že ti, kteří nemohou a nesmějí zůstat v Německu, budou skutečně deportováni,“ sdělil kancléř Olaf Scholz.

Z Německa tak minulý týden vypravili první deportační let s 28 odsouzenými Afghánci. „Pokud je vymahatelná povinnost opustit zemi, budeme dbát na to, abychom ji splnili. Neexistuje žádný zákaz deportací do Afghánistánu či Sýrie, který by tomu bránil. Jsou to bezpečné země. Německá vláda je odhodlána v deportacích nadále pokračovat,“ ujistila ministryně vnitra Nancy Faeserová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Německu roste pocit ohrožení. AfD získává body plánem vyhošťovat migranty, říká Schuster

Tagy: