Bez očkování vás neubytuji, rozhodl hoteliér. Rasista a nacista, pustili se do něj lidé

Dostal stovky nenávistných e-mailů, nazývají ho rasistou či nacistou, přejí mu krach a insolvenci. To jsou reakce na muže, který jako jeden z prvních oznámil, že ve svém hotelu Obermühle v německém Garmisch-Partenkirchenu ubytuje jen očkované proti nemoci COVID-19. „Za svým rozhodnutím si stojím,“ řekl majitel hotelu Christian Wolf.

V pondělí vstoupila v Bavorsku v platnost po nástupu čtvrté vlny koronaviru nová pravidla, označovaná v německy hovořících zemích jako 3G: geimpft, genesen, getestet. Tedy česky: očkovaný, vyléčený (po prodělání COVID-19), testovaný. To však Wolfovi nestačí. Přišel proto s požadavkem, který zřetelně umístil na internetových stránkách hotelu. „Abychom našim hostům a zaměstnancům zajistili bezpečné prostředí proti COVID-19, bude od 1. října 2021 očkování pro dospělé hosty starší 18 let při návštěvě našeho hotelu a restaurace povinné. Povinnost vakcinace se nevztahuje na osoby do 17 let. Dětem od šesti let nabízíme při příjezdu povinný antigenní rychlotest zdarma,“ uvedl v požadavku.

Když se k tomuto kroku rozhodl, očekával odmítavé reakce. Netušil však, jaké vlnobití vyvolá. O majiteli ihned informovala média z celého Bavorska, natáčet přijely i televizní štáby. „Dělám to proto, abych ochránil své zaměstnance a hosty,“ zdůraznil opakovaně Wolf v rozhovoru pro mnichovský deník Merkur.

Podnikatel udělí od října výjimku jen mladistvým do 18 let a těhotným ženám, musejí však mít negativní testy na koronavirus. Přichází tak s mnohem přísnějšími pravidly, než jsou ta, která momentálně v Německu platí.

V okresech a městech s týdenní incidencí více než 35 případů na 100 tisíc obyvatel musejí neočkované osoby předložit negativní testy pro vstup do vnitřních prostor. Dříve byla tato hranice 50. V budoucnu by se pravidla pro 3G mohla uplatňovat zcela bez ohledu na četnost výskytu. Předseda bavorské vlády Markus Söder redakci Merkur sdělil, že chce spoléhat na jakýsi nemocniční semafor.

Pravidlo 3G a testy po 72 hodinách

Navíc je testování neočkovaných osob povinné při všech vnitřních akcích, ať sportovních, nebo kulturních, při stravování, během poskytování služeb, jako jsou kadeřnictví, masáže, pedikúra, nebo v uzavřených rekreačních a sportovních zařízeních. Návštěvníci nemocnic nebo rehabilitačních zařízení musejí rovněž předložit doklad o vyšetření, pokud nebyli očkováni nebo se neuzdravili. V domovech pro seniory zůstává testování povinné kvůli ochraně bez ohledu na úroveň výskytu. V ubytovacích zařízeních je vyžadován doklad o testování při příjezdu, následně též každých 72 hodin.

Všechny hotely v bavorských regionech s výskytem vyšším než 35 nyní mají povinnost znovu žádat své hosty o pravidelné testování. Pro Wolfa a jeho tým se nic nemění. A není jediný, kdo se chce v budoucnu spolehnout na pravidlo 3G. Společnost Leitner Reisen je první německou cestovní kanceláří, která oznámila, že na své zájezdy bude brát pouze očkované a vyléčené osoby.

Vedení aquaparku Plantsch v Schongau též uvažovalo o „vyloučení“ neočkovaných návštěvníků, včetně mládeže, ale tento návrh neprošel, protože veřejná zařízení musejí být podle zákona přístupná všem.

Majitel: Za svým rozhodnutím si stojím

Naproti tomu Wolfovi kolegové z hotelů se k zavedení pravidla 3G staví spíše odmítavě. Thomas Geppert, regionální manažer sdružení hotelů a restaurací Dehoga, si není vědom toho, že by hotely vylučovaly neočkované osoby i s testy. Většina z nich nabízí svým hostům možnost testování na místě. „Pro provozovny to samozřejmě znamená další náklady,“ poznamenal.

„Za svým rozhodnutím si stojím. 90 procent ohlasů, které jsem od svých hostů obdržel, je pozitivních. Měl jsem ve schránce také několik stovek nenávistných mailů s přáním insolvence, většinou od anonymních autorů,“ popsal poslední týdny Wolf a podivoval se nad tím, že ho někdo mohl nazvat rasistou a nacistou. „V mém hotelu pracují zaměstnanci z 22 zemí. A tento tým, téměř kompletně očkovaný, je mi velmi vděčný. Nejen kvůli obavám o své zdraví, ale i strachu z dalšího uzavření hotelu,“ dodal.

V říjnu loňského roku musel i on hotel zavřít, protože se nakazilo sedm zaměstnanců. Poté přišel tzv. tvrdý lockdown se zákazem poskytování ubytovacích služeb. Toho už se Wolf nechce dočkat, proto jde novátorskou cestou.

Tagy:
Německo hotel nacismus očkování Bavorsko reakce koronavirus COVID-19 Markus Söder Garmisch-Partnekirchen nadávky odmítnutí pobyt Garmisch-Partenkirchen Hotel Obermühle Christian Wolf přístup Obermühle