Dovolená v Chorvatsku jako před pandemií. Opatření ani certifikáty nikoho nezajímají

Že Češi nemají moře? Na chorvatských plážích to v letních měsících vypadá jinak. Čeští dovolenkáři během pandemie koronaviru doslova obsadili pobřeží v jejich oblíbených destinacích u Jadranu. Někteří zkrátka proto, že tam jezdí každý rok, pro mnoho z nich je ale cesta do Chorvatska nejjednodušší. Opatření, certifikáty či roušky tam totiž téměř nikoho nezajímají. A tak si turisté mohou užít dovolenou, jak byli zvyklí.

„Za celý týden v Chorvatsku jsme roušku ani jednou nenasadili,“ shoduje se skupinka mladých Čechů, když prochází přeplněnou ulicí historického Omiše. Podobně to vypadá i na plážích ve městě Split. Hlava na hlavě opalující se u moře působí tak, jako by pandemie koronaviru ani nebyla. Lidé nedodržují rozestupy mezi lehátky ani ve frontách u plážových barů. Roušku by tu hledal jen blázen.

Zakrytá ústa a nos nejsou přísně vyžadovány ani v hromadné městské dopravě nebo v konzumu kousek od pláže. Podobně na tom jsou obchůdky ve městech nebo některé historické památky, kde se čas od času najde malá cedulka s covidovými pravidly. Roušky či respirátory ale většinou nemají ani prodavačky nebo číšníci.

Přes hranice bez kontroly

Pro vstup do země je potřeba platný EU digitální covid certifikát. Ten člověk dostane, pokud splňuje jednu z následujících podmínek: buď je plně očkován, má 22 až 42 dnů od první dávky očkování, nebo je testován PCR testem ne starším než 72 hodin či antigenním ne starším 48 hodin, či prodělal nemoc. Po návratu ze země do karantény nemusí.

Covid certifikáty spolu s vyplněným příjezdovým formulářem se mají kontrolovat hned na hranicích. I když v kontrastu jiných dovolenkových destinací se jedná o velmi mírná pravidla, mnoho Čechů právě kvůli koronavirovým omezením letos v létě necestovalo. Někteří poslechli doporučení vlády a rozjeli se po Česku, jiní kvůli strachu z nákazy nebo neochoty splnit podmínky zůstali doma.

A vlastně nemuseli. Kontrola formulářů a certifikátů na hranicích takřka neprobíhá, zdá se, že nikoho moc nezajímají. Většina lidí projede tam i zpět bez prokázání bezinfekčnosti. „Jeli jsme třemi auty. Cestou do Chorvatska ani zpět nás nikdo nezkontroloval. Cesta vypadala jako před pár lety, když pandemie nebyla,“ potvrzuje osmadvacetiletý Pavel H., který zemi s přáteli navštěvuje každý rok. Dlouhým kolonám se vyhnuli díky tomu, že hranice přejížděli v noci.

Není tak divu, že se Chorvatsko v pondělí zařadilo mezi země se středním rizikem nákazy, které mají v semaforu ministerstva zahraničí oranžovou barvu. K těm se řadí už z oblíbených dovolenkových destinací například i Itálie, Rakousko či Německo. V „nejbezpečnější“ zelené tak zůstalo už jen Slovensko.

Vyšší ceny nevadí

Pandemie do oblíbené destinace u Jadranu ale přinesla nový trend. Z ulic zmizely cedule lákající na volné apartmány, téměř vše je obsazeno. „Ubytování si rezervujte předem, na místě těžko něco seženete,“ doporučují během letních měsíců Češi na facebookové stránce Chorvatsko. Prázdniny jsou ale u konce, a tak se postupně ubytování zase začíná uvolňovat.

Že má Chorvatsko po těžkém roce a půl pandemie „zlatou sezónu“ potvrzuje i tamní ministryně cestovního ruchu Nikolina Brnjacová. Ta v rozhovoru pro slovinský deník Delo uvedla, že příjmy Chorvatska z turistiky by v letošním roce mohly překonat rekord z roku 2019, kdy činily 10,5 miliardy eur, což je v přepočtu 268,1 miliardy korun.

Příčinou kromě nárůstu turistů je i to, že se zvýšily ceny ubytování a služeb. Ani to však dovolenkáře neodrazuje a vykupují cesty lodí či oblíbené atrakce na moři.

Chorvatsko patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším letním cílům českých turistů. Loni jich tam vícedenní pobyt podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) strávilo 412 tisíc, před pandemií v roce 2019 dokonce 740 tisíc.

Letos do poloviny srpna přijelo do Chorvatska z České republiky podle Chorvatského turistického sdružení zhruba 561 tisíc cestovatelů. V září může k Jadranu podle sdružení zamířit ještě minimálně kolem 40 tisíc českých turistů. Na chorvatském žebříčku návštěvnosti jsou Češi na pátém místě za Němci, Slovinci, Poláky a Rakušany.

Tagy: