Nemožné se stalo realitou? Ukrajina obdržela první západní stíhačky F-16, potvrdil Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj si zelený svetr vzal i do Bílého domu.

Na Ukrajinu měly dorazit stroje F-16

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích video, v němž oficiálně potvrdil, že americké stíhací letouny F-16 jsou na Ukrajině, přičemž již plní bojové mise. Ukrajině, která se třetím rokem brání rozsáhlé ruské invazi, zmíněné stroje přislíbili spojenci z řad států Severoatlantické aliance. Stíhačky F-16 Kyjevu zatím dodaly Spojené státy, ale i Dánsko a Nizozemsko.

„Vedli jsme stovky jednání o posílení schopností našeho letectva, protivzdušné obrany i obranných sil. Často jsme jako odpověď slyšeli slovo ‚nemožné‘. Nyní je to ale realita. Letouny F-16 jsou na Ukrajině,“ potvrdil Zelenskyj na síti X zprávu, o níž se neoficiálně mluvilo již několik dnů.

„Jsem hrdý na všechny naše kluky, kteří se naučili tyto letouny ovládat, přičemž je začnou používat pro obranu naší země. Děkuji všem partnerům, kteří nám pomáhají. V případě F-16 jmenovitě Dánsku, Nizozemsku a Spojeným státům. Vaší podpory si vážíme,“ dodal ukrajinský prezident.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jatka a hromada mrtvol u Pokrovsku. Ruské ztráty jsou masivní, okupanti však postupují

Počet letounů, které Kyjev obdržel, Zelenskyj neprozradil. Pouze uvedl, že je zatím „nedostatečný“, stejně jako počet ukrajinských pilotů vyškolených na Západě. Když ukrajinská hlava státu mluvila, byly za ní nejméně čtyři F-16.

Tyto stroje americké výroby jsou jednou z nejžádanějších ukrajinských položek vůči západním spojencům, kteří Kyjevu pomáhají bránit se proti rozsáhlé ruské invazi. Volodymyr Zelenskyj už dříve prohlásil, že Ukrajina potřebuje více než 100 letounů F-16, aby mohla bojovat s obrovským ruským letectvem. Kyjev odhaduje, že ruské letectvo disponuje až dvěma stovkami stíhaček.

Tagy: