Jatka a hromada mrtvol u Pokrovsku. Ruské ztráty jsou masivní, okupanti však postupují

Ukrajinští vojáci

Ukrajinci využívají vozidlo M2 Bradley

Ukrajina i Rusko stahují čím dál více ozbrojených sil do východního okolí Pokrovsku. U tohoto doněckého města, které leží na klíčové zásobovací trase ukrajinské armády, nyní zuří extrémně brutální boje. Ruská armáda denně posílá na de facto jistou smrt desítky či stovky vojáků. Okolí Pokrovsku je doslova poseto hnijícími těly okupantů. Ale i když Kreml trpí katastrofálními ztrátami, přesto v posledních dnech zaznamenává postup.

Jednou z hlavních sil odporu proti ruskému náporu u Pokrovsku je 47. mechanizovaná brigáda. Právě tato vojenská skupina denně likviduje desítky či stovky okupantů, což dokládá v pravidelných videích, která sdílí na sociálních sítích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Některé záběry 47. brigáda vzhledem k jejich brutálnímu obsahu zveřejňuje pouze na Telegramu. Jedno z posledních videí, které měla redakce CNN Prima NEWS možnost vidět, ukazuje nespočet roztrhaných bezvládných ruských vojáků, jejichž těla hnijí v okolí Pokrovsku. Zmíněné záběry, plné krve i vnitřností, rozhodně nejsou vhodné pro slabší povahy.

„Oblast východně od Pokrovsku je poseta mrtvolami, které nikdo neodnáší. Takové množství mrtvol vytváří neuvěřitelný smrad. Ať každý Moskvan vidí tyto záběry. Ať ví, kam Kreml posílá své vojáky. Bylo by dobré, kdyby se toto video vysílalo v moskevských nákupních centrech a v ruských televizích. Aby Rusové věděli, co se stane s okupanty, kteří vtrhnou do naší země. Zemřou a jejich mrtvá těla shnijí na zemi,“ uvedla 47. brigáda na Telegramu.

Pokrovsk leží asi sedm kilometrů západně od Myrnohradu a zhruba 57 kilometrů severozápadně od oblastního Doněcku. Jde o významný dopravní uzel. Přes Pokrovsk totiž vede hlavní silnice, která slouží jako důležitá zásobovací trasa pro další ukrajinské vojenské bašty, jako jsou města Časiv Jar či Kosťantynivka.

„U Pokrovsku zuří nejintenzivnější boje. Tento směr vyžaduje naši nejsilnější reakci vůči okupantům,“ připustil v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Epicentrum ukrajinsko-ruských bojů

V roce 2011 žilo v Pokrovsku skoro 80 tisíc obyvatel. Část z nich město opustila již v roce 2014, kdy odstartovala válka na Donbase. Začátkem roku 2022, tedy krátce před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu, měl Pokrovsk více než 60 tisíc obyvatel. Velká část z nich již doněcké město opustila, a to zejména kvůli pravidelnému ruskému bombardování, při němž velmi často umírají civilisté.

Ještě letos v zimě k nejtvrdším bojům docházelo v Avdijivce. Bitva o tuto strategickou pevnost trvala dva roky. Rusové nakonec obsadili Avdijivku v polovině února, za což zaplatili značnými ztrátami.

Nyní se epicentrum střetů přesouvá čím dál blíže k Pokrovsku, který je od okupované Avdijivky vzdálený necelých 60 kilometrů. O ruském postupu v uplynulých dnech píší prokremelské analytické účty a připouštějí jej i západní média.

„Rusové mají východně od Pokrovsku kolem 20 pluků a brigád, celkem až 40 tisíc vojáků. Šest ukrajinských brigád s asi 12 tisíci vojáky se snaží zpomalit jejich postup,“ uvedl koncem týdne web Forbes.

Ukrajinští obránci se v okolí Pokrovsku rozhodně nevzdávají, proti ruským okupantům jdou se vším, co mají k dispozici. Nepřátelskou pěchotu nejčastěji likvidují pomocí dronů. V posledních týdnech jsou u Pokrovsku mimořádně aktivní i bojová vozidla Bradley, která Ukrajině dodali Američané.

Tagy:
válka vojáci město Ukrajina mrtvola ztráty Rusko Donbas mrtvoly Doněcká oblast Pokrovsk M2 Bradley Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda