Nenahraditelná osobnost, napsal Okamura o zesnulém Baštovi. Kondolovali Babiš i Kalousek

Zemřel poslanec SPD a bývalý ministr Jaroslav Bašta.

Zemřel poslanec SPD Jaroslav Bašta

Slušný, vzdělaný a distingovaný člověk. Tak na zesnulého poslance, bývalého diplomata a politického vězně Jaroslava Baštu vzpomínají politici. Podle šéfa SPD, která vyslala Baštu do prezidentských voleb v roce 2023, Tomia Okamury přišlo Česko o těžko nahraditelnou osobnost. Soustrast rodině vyjádřili například šéf hnutí ANO Andrej Babiš či poslanci hnutí Patrik Nacher a Radek Vondráček. Vzpomínku na zesnulého velvyslance v Rusku či Ukrajině sdílel zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Vždy je to velmi smutná zpráva, když vás opustí kolega, velmi slušný, inteligentní a vzdělaný člověk. Upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ uvedl na sociální síti X Radek Vondráček. Lítost vyjádřil i Patrik Nacher, kterého později rozlítily některé nevhodné komentáře na adresu zesnulého.

ČTĚTE TAKÉ: Slovákům závidím, neposlouchali rady chytrých z Česka, řekl exprezident Václav Klaus o výhře Petera Pellegriniho

Vondráčkova slova sdílel i šéf opozičního hnutí Babiš, který k příspěvku přidal i vlastní kondolenci: „Upřímnou soustrast všem pozůstalým.“

O úmrtí Bašty informoval v pondělí dopoledne poslanec SPD Radim Fiala. Svou vzpomínku taky sdílel i Tomio Okamura. „S hlubokým zármutkem jsme přijali zprávu o odchodu našeho člena, kamaráda a poslance Jaroslava Bašty, který nás po dlouhé, zákeřné a těžké nemoci neočekávaně opustil,“ uvedl šéf SPD na sociálních sítích s tím, že Česko přišlo o těžko nahraditelnou osobnost s pevnými zásadami.

Soustrast rodině vyjádřil i europoslanec Tomáš Zdechovský. „I když jsme se s panem Baštou v mnoha politických názorech rozcházeli, určitě jsem si ho vážil jako člověka,“ napsal na sítích.

Ke kondolencím se přidal i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který příspěvek zakončil morální výzvou. „Smutná zpráva. Znal jsem ho osobně dlouhou řadu let, v dobrých i horších časech. Upřímnou soustrast pozůstalým, ať odpočívá v pokoji. Nesuďme, ať nejsme sami souzeni,“ uvedl na svém profilu na síti X.

Svou vzpomínku sdílel i Michal Šmarda, předseda SOCDEM, v jejichž barvách Bašta dříve – ještě pod značkou ČSSD – působil. Zesnulého poslance označil za velkou osobnost české politiky a Sociální demokracie.

„Byť se naše cesty ještě za jeho života rozešly, získal si svým předešlým životem, prací a odvahou můj respekt, a to především zásadovým postojem v disentu. Nejde také nepřipomenout jeho dobrou práci jak v čele tajných služeb, tak při boji proti korupci během jeho působení v Poslanecké sněmovně právě v řadách Sociální demokracie,“ uvedl nynější šéf strany.

Poslankyně Helena Válková (ANO) vzpomněla na Baštu z doby jeho působení ve Sněmovně. „Znala jsem jej jako chytrého, vzdělaného a skromného člověka. To není bohužel ve Sněmovně běžné. I proto je mi jeho odchodu moc líto. Upřímnou soustrast pozůstalým a čest jeho památce,“ napsala v příspěvku na sociálních sítích.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Peter Pellegrini nebude v prezidentském úřadu psík Roberta Fica, řekl novinář Jan Macháček

Tagy: