PŘEHLEDNĚ o korunovaci Karla III. Cesta z Buckinghamského paláce a zase zpátky

Už v sobotu 6. května bude Karel III. oficiálně korunován králem Velké Británie a stane se hlavou anglikánské církve. Ceremoniálu ve Westminsterském opatství se zúčastní dva tisíce hostů. Jak bude slavnostní den probíhat? A jakou korunu dostane na hlavu syn zesnulé Alžběty II.?

Karel III. se stal faktickým králem loni v září po úmrtí své matky Alžběty II. Teď jeho status vůdce země i anglikánské církve stvrdí opulentní obřad. Po 70 letech se tak na půdě Westminsterského opatství znovu uskuteční korunovace.

Do slavnostního hávu se Londýn obleče už v pátek 5. května, den před korunovací. Úřady v centru města plánují uzavírky a omezena bude také hromadná doprava. To všechno s cílem, aby očekávaný den proběhl hladce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Korunovace Karla III. jako trest. Meghan nepřijede, princ Harry jen v roli komparzu

První průvod

V den korunovace bude Velká Británie na nohou už od brzkého rána. Přihlížející se budou moci shromažďovat ve vyhrazených prostorech od šesti hodin.

Kolem desáté dopoledne pak opustí Buckinghamský palác slavnostní královské procesí. Průvod se vydá promenádou The Mall k Oblouku admirality, zahne doprava a po ulici Whitehall doputuje k Westminsterskému opatství.

Začátek korunovace je naplánovaný na 11. hodinu (poledne českého času). Slavnostního obřadu se zúčastní dva tisíce hostů – členů rodiny i zahraničních návštěvníků. Oproti korunovaci Alžběty II. půjde o pořádně proškrtaný seznam, jejímu uvedení do úřadu přihlíželo osm tisíc lidí.

Ze zámoří přiletí i Karlův mladší syn princ Harry, jeho manželka vévodkyně Meghan naopak zůstane se svými dětmi (princem Archiem a princeznou Lilibet) doma.

Korunovace se po vzoru svých předchůdců nezúčastní ani americký prezident Joe Biden.

Program korunovace:

  • 6:00 (7:00 SEČ) – Kolem trasy královského procesí se otevřou divácká místa.
  • 10:20 (11:20 SEČ) – Slavnostní procesí vyrazí z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství.
  • krátce před 11:00 (12:00 SEČ) – Královské procesí dorazí do Westminsterského opatství.
  • 11:00 (12:00 SEČ) – Začátek korunovačního obřadu.
  • 13:00 (14:00 SEČ) – Slavnostní procesí se vydá zpátky do Buckinghamského paláce.
  • 14:30 (15:30 SEČ) – Král Karel pozdraví občany z balkónu paláce a zhlédne slavnostní přelet letadel.

Dvojitá korunovace

Ceremoniál bude protkán národními i církevními symboly. Hlavní slovo bude mít arcibiskup z Canterbury, který králi nasadí na hlavu korunu svatého Eduarda ze 17. století. Při obřadu se využije také vetché, již 700 let staré korunovační křeslo (Coronation Chair).

Korunovace se bude skládat z pěti hlavních částí:

  • Představení Karla lidu
  • Složení korunovačního slibu
  • Pomazání speciálním olejem
  • Korunování korunou svatého Eduarda
  • Posazení na trůn

Po Karlovi bude následně korunována také jeho žena Camilla Britská, přijme tak oficiální titul královna-manželka. Na hlavu dostane vylepšenou korunu královny Mary.

Zpátky do paláce

Po skončení slavnostního obřadu ve Westminsterském opatství se vypraví další – tentokrát ještě pompéznější průvod. Ten se v čele s čerstvě korunovaným králem vydá zpáteční cestou do Buckinghamského paláce.

Krátce po návratu do londýnského sídla se korunovaný král ukáže na balkóně Buckinghamského paláce a pozdraví Londýňany. Tím bude oficiální část korunovace u konce.

Slavit se ale nepřestane. Bary a hospody ve městě počítají se speciálním režimem a v pátek a sobotu zůstanou otevřené o dvě hodiny déle než obvykle.

Slavnostní akce čekají Londýn také v neděli a pondělí, kdy mají Britové speciální státní svátek. Vrcholem doprovodného programu je nedělní koncert na hradě Windsor. Toho se účastní světoznámé hvězdy jako Katy Perry nebo Andrea Bocelli.

Rozsáhlé vysílání CNN Prima NEWS

Přímo z místa o všem kolem korunovace informuje trojice zkušených reportérů zahraniční redakce CNN Prima NEWS – Anna Kadavá, Patrik Kaizr, Daniel Konewka – a navíc spolupracovnice Tereza Hepburn. Do našeho vysílání se zapojí i renomovaní reportéři CNN International.

Celodenní speciál v sobotu startuje v 7:00, dopolednem diváky provede moderátorka Terezie TománkováV 11:00 převezme moderaci sváteční dvojice Markéta Fialová a Karel Voříšek, kteří spolu s hosty okomentují samotnou korunovaci i následné dění.

Speciální vysílání bude pokračovat až do Hlavních zpráv, můžete se tak těšit řadu hostů – namátkou na historika Martina Kováře, expertku na královskou rodinu Barboru Koukalovou nebo bezpečnostního poradce Andora Šándora. Od 20:10 pak budete na CNN Prima NEWS moci sledovat dokument Navždy královnou: Alžběta II.

Tagy: