Michálek: Kdyby lidé víc dbali na prevenci, třeba na spánek, bylo by dost léků pro potřebné

Partie Terezie Tománkové: Jakub Michálek (Piráti)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 10.9.2023

Pokud by lidé více dbali o prevenci, zbyl by dostatek léků pro ty, kteří je skutečně potřebují. V Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. Zákonodárkyně hnutí ANO Jaroslava Pokorná Jermanová kontrovala, že tímhle způsobem nelze řešit například nedostatek penicilinu pro děti. Politici se mimo jiné pohádali o to, zda by měl být odvolán ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Důležité je, abychom nebudovali mentalitu, že všechno léčení je pouze o lécích. Pokud jde o respirační onemocnění, je potřeba se zaměřit hlavně na prevenci. Teď, když víme, že přijde opět další vlna, je důležité, aby lidé nepodceňovali spánek, jedli ovoce a zeleninu a přijímali vitaminy,“ Michálek.

ČTĚTE TAKÉ: Kupka: Polsko investovalo evropské peníze do dálnic. Nám ujel vlak a musíme si půjčovat

Tato argumentace se však nelíbila Jermanové. „Nevím, jak bych vysvětlovala své dceři, že má víc spát, když má spálovou angínu a já nesehnala penicilin. Může ji to ohrozit na životě,“ reagovala.

Pirátský poslanec si však za svými slovy stál. „Kdyby lidé trochu víc dbali o svoje zdraví a zaměřovali se na prevenci, tak by léky mohly pomoci tam, kde jsou potřeba,“ uvedl Michálek.

Podle Jermanové však nejde všechno léčit prevencí a spánkem. „V žádném případě nezpochybňuji prevenci. Ale pokud máte dospělého a nemáte penicilin, tak to můžete nahradit jiným lékem. U dětí to nejde. Prevencí nevyléčíte všechno. Endiaron nevyřešíte prevencí. Vzácné nemoci nevyřešíte prevencí,“ řekla bývalá hejtmanka Středočeského kraje.

Adam Vojtěch by už dávno skončil

Opozice kvůli nedostatku léků opakovaně vyzývá k rezignaci ministra zdravotnictví Válka z TOP 09. „Chybí nám penicilin, ale pan ministr tvrdí, že léky jsou. Samé sliby, ale pan ministr je velkohubý. Pan ministr stále jen slibuje a žádné řešení nepřináší,“ uvedla například poslankyně SPD Karla Maříková. „Kdyby seděl na jeho místě Adam Vojtěch, tak si neumím představit, co by zažil,“ doplnila.

Podle poslance ODS Karla Haase by však odvolání ministra nic nepřineslo. „Podle Babiše se problémy vyřeší tím, že se odvolá ministr. Nevšiml jsem si, že by během covidu měnění ministrů něčemu pomohlo. Problém se teď nepochybně s podzimem zlepšuje. Nikdo nepopře, že problémy s léky jsou celosvětové a celoevropské,“ řekl.

S tím Maříková, která pochází z Karlovarského kraje, nesouhlasila. Podle ní je běžné, že lidé v pohraničí jezdí pro nedostatkové léky do Německa. Tam jsou však dražší. Dostupné a přitom levnější léky však lze pořídit například v Polsku.

V první části Partie diskutovali ministr dopravy Kupka z ODS a poslanec Kolovratník z ANO. Podívejte se na video:

Tagy: