Neočkovaným nenaléváme. Přesto jsme na mapě rebelů, stěžuje si hospodský

Pivo

Protiepidemická opatření nejsou po chuti celé řadě lidí. O krok dál šli někteří restauratéři, kteří otevřeně odmítají dodržovat vládní nařízení a do svých provozoven pouští lidi bez jakýchkoliv omezení, tedy i bez očkování. Dokonce existuje i interaktivní mapa s takovými restauracemi a dalšími zařízeními. Některé provozovny jsou na ní ale neprávem, a tudíž se brání.

To se týká třeba restaurace z pražských Vinohrad. Ta hlásá, že neočkovaní se obsluhy nedočkají. „Přišel k nám pán a sedl si ke stolu. Já za ním přišel a zeptal se ho, co si dá a zda je očkován. On odpověděl, že není, ale že jsme na seznamu Volných zón,“ říká hospodský.

Podnik, ve kterém pracuje, se na čas dostal na mapu rebelujících hospod na volnezony.cz, kde jsou vyznačeny restaurace a jiné provozovny, které ignorují platná protipandemická opatření. Nekontrolují tedy očkování a nevyžadují ani respirátory.

Hostinský do té doby neměl o zmíněné stránce ani tušení. Když to s kolegy zkontrolovali, zjistili, že je to skutečně pravda, přestože vládní opatření dodržují. „V ten den přišlo přes poledne asi sedm takových lidí. Všechny jsme odmítli obsloužit a oni opustili restauraci,“ dodává pro CNN Prima NEWS. Věc nakonec vyřešili sami. S pomocí experta na IT svou restauraci z mapy vymazali.

Část podniků na mapě být nechce

Že je podniků, které jsou na mapě proti své vůli a nespravedlivě, více, připouští i jeden ze správců zmíněné interaktivní mapy. „Protože projekt žije pouze 7 týdnů, ladíme procesy, a tak se mohlo se stát, že se nějaká provozovna nebo živnostník dostal na mapu nedopatřením,“ sdělil Martin Kaša CNN Prima NEWS.

Podnikatelům, jejichž provozovny se na mapě objeví bez jejich souhlasu, se tedy omlouvá. „Naším cílem opravdu není poškozovat něčí podnikání, ale pomáhat těm, kteří to potřebují a chtějí,“ doplňuje Kaša.

Projekt otevřeně rebelujících provozovatelů jinak hájí. „Chceme pomoci rozpustit strach a segregaci ve společnosti, podpořit společnost v běžném fungování. Spojovat lidi a služby, ukazovat jim cestu a k tomu zapojit komunitu lidí ve facebookové skupině, která je řádově ve stovkách tisíc a každým dnem rychle roste,“ dodává jeden z představitelů webu volnezony.cz.

Redakce CNN Prima NEWS k tématu kontrol restaurací oslovila rovněž Hygienickou stanici v Praze. Ta dosud nereagovala.

Nesprávných provozoven asi přibude

Restauratér ze spolku Apron Luboš Kastner připouští, že takovou zkušenost on sám ani další představitelé gastra, se kterými je v kontaktu, nemá. „Je ale otázka, do jaké míry to může být nějaká obranná taktika ve vztahu k tomu, že i kontrolní orgány začaly říkat, že se o tyto provozovny začnou zajímat. Myslím, že takových provozoven, které tam jsou neprávem, přibude,“ míní.

On sám dlouhodobě zastává jiný názor, než nespokojení restauratéři a provozovatelé, kteří otevřeně odmítají dodržovat vládní opatření. „Samozřejmě ta opatření byla mnohdy nesmyslná a omezující, ale to, aby někdo takto aktivně bojkotoval pravidla, to vůbec nepatří do společnosti a ani to nevylepšuje image našeho oboru,“ dodává restauratér.

Pro podniky, které se na zmíněné mapě objeví, aniž by chtěly, má jednoduché doporučení. „Doporučujeme jim, aby to aktivně komunikovaly na svém Facebooku. I to přihlášení se k tomu, že tam nepatří, je důležitý moment,“ upozorňuje Kastner. Kromě toho by měly kontaktovat správce daného webu a žádat od něj odstranění svého podniku.

Tagy: