Hygienička: Pokuty při kontrolách nebyly velké. Naším cílem není nachytat provozovatele

I tato číšnice z Ostravy zatím očkování odmítá.

Kontroly opatření proti covidu

Dodržování protikoronavirových opatření v tomto týdnu kontrolovali hygienici s policisty po celém Česku. Podle Zdeňky Schumové z pražské hygienické stanice proběhly čtvrteční kontroly bez komplikací. Ve většině případů lidé mimořádná opatření dodržovali. V Praze se jednalo pouze o jednotky případů, kdy došlo k jejich porušení a na místě byla uložena bloková pokuta. „Tyto pokuty však nebyly velké,“ uvedla v pořadu 360⁰ na CNN Prima NEWS Shumová.

Odpovědnost za kontrolu dokladů svých zákazníků nese restauratér. Host je povinen certifikát předložit a ručí za to, že není falešný. Jinak by ho čekal postih. „Jelikož byly tyto kontroly dopředu oznámené, tak ani ta zjištění nebyla velká a samozřejmě ani ty pokuty,“ uvedla Shumová, ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví Hygienické stanice hl. m. Prahy.

„Vítanými hosty v podnicích rozhodně nejsme,“ podotkla hygienička. Při porušení opatření hrozí na místě bloková pokuta do výše deseti tisíc korun. Provozovatelům může být ve správním řízení uložena pokuta do výše tří milionů korun. „Pokud se kontrolují povinnosti provozovatelů, zvládají to hygienici sami. Chceme-li kontrolovat fyzické osoby, provádíme to ve spolupráci s policií. Je to náročnější a ze strany zákazníků může být i agrese,“ vysvětlila.

Podle Shumové mají mít tyto kontroly hlavně edukativní charakter. „Naším cílem není nachytat provozovatele či zákazníky,“ upřesnila. Vzhledem k tomu, že se jednalo o předem ohlášenou akci, výsledky ji nepřekvapily. „Výsledky z tohoto ani minulého týdne neukazují, že by situace byla špatná. I lidé, kteří jdou do restaurace, u sebe nějaké potvrzení mají,“ řekla. Kromě kontrolování bezinfekčnosti se hygienici zaměřují také na to, zda je v provozovnách k dispozici dezinfekce, zda se dodržují rozestupy stolů a kontroluje se také usazení zákazníků u stolu.

Naši pracovníci jsou vyčerpaní

Pandemie koronaviru v posledních týdnech sílí. Za středu v Česku přibylo 9 460 nově prokázaných případů onemocnění COVID-19. Hospitalizovaných je 2 300 lidí infikovaných novým typem koronaviru, nejvíce za poslední půlrok. Právě kvůli zhoršující se epidemické situaci vláda rozhodla pro zpřísnění opatření.

„Kontroly neprobíhaly jen tento týden, ale pořád. Je to náročné i pro naše zaměstnance, protože ta situace je dlouhodobá. Naši pracovníci jsou fyzicky i psychicky vyčerpaní. Nemají prostor pro odpočinek,“ popsala Shumová.

„Musíme využít všechny nástroje, které máme, ať už jde o trasování nebo mimořádná opatření. A to je to, co může udělat hygienická stanice. Potřebujeme ale i součinnost veřejnosti. Lidé by se měli chovat zodpovědně vůči sobě i svému okolí,“ uzavřela.

Tagy: