Nekončící peklo nad mraky: Experti radí, na co si dát pozor během dlouhých letů

Dlouhé cesty letadlem mohou být náročné. Problémy může způsobit například nepohodlné oblečení, nevhodný výběr sedadla či nedostatek jídla. Odborníci na cestování pro web HuffPost popsali, na co si dát pozor a co je vhodné si s sebou vzít do letadla.

Na seznamu způsobů, jakými chtějí lidé trávit svůj čas, není mnohahodinové sezení v letadle pravděpodobně na předních příčkách. Dlouhé lety jsou však nezbytnou realitou, pokud potřebujete cestovat daleko. „Dálkový let může být jistě skličující a stresující,“ říká odbornice na cestování ze společnosti Tripadvisor Casey Broganová pro web HuffPost. „Letiště a bezpečnostní fronty rozhodně vyvolávají u cestujících obavy, zejména s ohledem na nové směrnice a neustále se měnící omezení. Je však důležité si připomenout, že samotná cesta na místo není žádná dovolená a že na vás čeká odpočinek,“ dodává. Existuje navíc mnoho způsobů, jak si let alespoň trochu zpříjemnit – stačí vědět, co nedělat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nádherná krajina bez davů, ale s Tálibánem za zády. Afghánistán láká turisty ze Západu

Nepohodlné oblečení

„Nejčastější chybou, kterou lidé dělají na dálkových letech, je, že si vezmou nevhodné oblečení,“ říká spoluzakladatel společnosti The Vacationer Phil Dengler. „Vzhledem k tomu, že budete sedět na stejném sedadle šest a více hodin, je nezbytné mít co největší pohodlí,“ podotýká.

Vhodné je zvolit například měkké látky a pružné oděvy pro maximální pohodlí a komfort. Při střídání teplot v kabině je užitečné nosit více vrstev. „I když jsem obvykle zastáncem hezkého oblékání v letadle, právě na superdlouhých letech vidím, že mnoho lidí chybuje, když se oblékne příliš hezky a pak se cítí nepohodlně,“ popisuje zakladatelka cestovní stránky Packs Light Gabby Beckfordová.

Vhodné je také vyhnout se nošení těsných, omezujících bot. „Uvolněte si tkaničky, abyste se mohli pohodlně nazouvat a vyzouvat,“ radí Broganová. „Na konci letu pravděpodobně zjistíte, že vám otekly nohy. To je normální a je to další důvod, proč zvolit pohodlnou obuv,“ dodává.

Výběr místa u toalety

Na kvalitu zážitku z letu může mít velký vliv i výběr sedadla. Vhodné je proto zvolit sedadlo, které se nenachází v oblasti s velkým provozem. „Sedět v blízkosti toalety může znít pohodlně, ale nikdy není příjemné sedět tam, kde se před toaletou tvoří fronta,“ říká generální ředitel a viceprezident společnosti Kayak North America Paul Jacobs. „Sedněte si dál a využijte procházku k protažení,“ doporučuje.

Časté sledování hodin

Jak se říká: „Hlídaný hrnec se nikdy neuvaří.“ Stejně tak se vám bude zdát, že čas během dlouhého letu plyne mnohem pomaleji, pokud budete neustále zírat na hodiny. „Jakmile jste na palubě, nastavte si hodinky na čas místa, kde budete přistávat, ale snažte se na ně nedívat a neodpočítávat hodiny,“ radí Broganová.

Když se neozvete

Při registraci na let je také vždy vhodné zkontrolovat, zda není k dispozici vylepšené sedadlo. „Vždy se přihlašuji, jakmile je tato možnost k dispozici – 24 hodin před odletem prostřednictvím aplikace letecké společnosti,“ říká Beckfordová. „Když to uděláte, uvidíte, jaké možnosti sedadel jsou k dispozici. Často se stává, že v den letu se cena výrazně sníží. Například při mém letu z Kapského Města do Newarku stálo původně vylepšené sedadlo 3 000 dolarů, ale v den letu stálo stejné vylepšené sedadlo 700 dolarů,“ poznamenává.

Cestování bez základních potřeb pro spánek

Cestu může výrazně zpříjemnit také dobré vybavení určené pro spánek. Pomoci mohou například špunty do uší. „Doporučuji vzít si s sebou také dobrý polštář na krk,“ říká Dengler. Podotýká ale, že ne všechny krční polštáře jsou stejné, a proto je dobré udělat si průzkum a najít ten nejlepší. „Pořiďte si ty, které se připevňují k opěrce hlavy,“ radí Jacobs.

Létání s nudou

Důležité je, najít si během letu nějakou zábavu. „Před letem si stáhněte filmy, hudbu nebo podcasty do svých zařízení a ujistěte se, že jsou před cestou plně nabitá, abyste měli zaručenou možnost zábavy,“ říká Broganová. Zábava se nemusí týkat jen obrazovek. Vhodný je i časopis nebo kniha.

Past prostředního sedadla

„Nezapomeňte si předem vybrat místo,“ radí odborník na cestování a moderátor pořadu ‚The Gaycation Travel Show‘ Ravi Roth. „Nechcete přece skončit na prostředním sedadle během dlouhého letu. Většina leteckých společností neúčtuje poplatek za sedadlo v ekonomické třídě, ale pokud si můžete připlatit, doporučuji zvolit komfort plus nebo ekonomickou třídu plus. Prostor pro nohy navíc je klíčový,“ míní Roth.

Záleží také na tom, v kolik hodin letíte a zda plánujete spát, nebo spíše častěji vstávat. „Můžete se opřít o okno – nebo mít svobodu vstát a protáhnout se, kdykoli se vám zachce,“ popisuje Jacobs.

Jídlo jako z polepšovny

V ekonomické třídě nemusí být zaručen velký výběr jídla. Je proto vhodné najíst se těsně před letem nebo si připravit vlastní jídlo s sebou. „Na dálkové lety si vždy beru vlastní svačinu a nikdy jsem toho nelitoval,“ říká Dengler. „Možnosti jídla mohou být omezené, takže to zaručuje, že budu moci jíst, co chci a kdy chci,“ dodává.

Zanedbávání péče o sebe

Během letu je rovněž důležité starat se o sebe a o své tělo. „Každých pár hodin se projděte a protáhněte,“ říká Broganová. Nezapomínejte také na hydrataci a užívání všech vitamínů a léků, které jsou součástí každodenní rutiny.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dovolená na podzim? Ušetříte a vyhnete se davům, řekla expertka a doporučila destinace

Tagy: