Nepokoje po smrtelném útoku na děti: Lidé zapalovali auta, zranění utrpěli policisté i psi

Mezi policií a skupinou lidí v britském Southportu vypukly potyčky.

Nepokoje v Southportu

Mezi policií a skupinou tvořenou zřejmě pravicovými extremisty vypukly v úterý u mešity v britském Southportu potyčky, zranění utrpělo 39 policistů. Incident souvisí s pondělním útokem nožem, při kterém zemřely tři děti a dalších deset osob utrpělo zranění. Premiér Keir Starmer odsoudil násilnosti, které označil za zneužití piety. Televize Sky News na svých internetových stránkách uvedla, že úterní násilnosti se zřejmě rozhořely kvůli nepravdivým zprávám o identitě muže podezřelého z útoku.

Policie sdělila, že početná skupina lidí, patrně stoupenců krajně pravicové islamofobní Anglické obranné ligy (EDL), házela na mešitu různé předměty, zapalovala auta a kontejnery na odpad a poničila obchod, uvedla policie. Při následných střetech mezi bezpečnostními složkami a výtržníky se mělo zranit 39 policistů. Podle britské BBC se osm z nich zranilo vážně – mají zlomeniny, tržné rány a otřes mozku. Další ochránci pořádku utrpěli rány na hlavě a v obličeji. Jeden z nich upadl do bezvědomí. Poranění mají i tři policejní psi, dva zasáhla některá z cihel, které výtržníci házeli po policistech.

ČTĚTE DÁLE: Útok na děti v britském Southportu si vyžádal třetí oběť. Sedm zraněných je v kritickém stavu

„Celkem jsme ošetřili 39 pacientů, ve všech případech policisty. Do nemocnice jsme jich převezli 27, zbylých 12 bylo ošetřeno na místě a propuštěno,“ uvedla ve středu ráno v prohlášení záchranná služba severozápadní Anglie NWAS. Malá část jejího týmu zůstává na místě, aby byla nadále k dispozici policistům.

Násilnosti vypukly v okolí mešity krátce po vzpomínkové akci za oběti pondělního útoku nožem. Pravděpodobně stoupenci krajně pravicové a islamofobní Anglické obranné ligy (EDL) házeli cihly na mešitu, zapalovali auta a kontejnery na odpad a poničili obchod, uvedla policie.

„Lidé ze Southportu se proti tomu postaví,“ řekl ve středu ráno BBC místní poslanec Patrick Hurley. Nepokoje má podle něho na svědomí skupina cizích násilníků, která přijela na místo piety a jednala „naprosto bezohledně vůči rodinám mrtvých a zraněných dětí a naprosto bezohledně vůči městu“.

„Ti, kteří zneužili pietu za oběti k násilnostem, ranili truchlící místní komunitu. Plně pocítí sílu zákona,“ uvedl ve středu premiér Starmer.

Podle vyjádření místní policie násilníci ničili místním lidem zahradní zídky, aby si opatřili cihly, které následně házeli na mešitu. Místní dobrovolníci se ve středu ráno zapojili do úklidu zpustošené lokality.

„Bylo to jako válečná scéna. Lidé, kteří přišli odjinud, způsobili naprostou zkázu,“ řekl podle AP jeden z několika desítek uklízejících dobrovolníků Norman Wallis.

Zástupce policie řekl, že ohledně identity sedmnáctiletého mladíka, podezřelého z pondělního útoku nožem, se objevilo mnoho spekulací a hypotéz. Sky News uvádí, že podle jedné z nich šlo o žadatele o azyl. „Už jsme řekli, že zatčená osoba se narodila v Británii a spekulace v současné chvíli nikomu neprospějí,“ uvedl zástupce policie a dodal, že „někteří jedinci se snaží situaci využít a vnést do ulic násilí“.

Agresor v masce a ozbrojený nožem v pondělí útočil v budově taneční školy, kde byly děti shromážděné na akci inspirované zpěvačkou Taylor Swiftovou a její tvorbou. Policie v úterý pokračovala ve výsleších zadrženého, aby zjistila, co ho k činu vedlo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ohnivá pomsta šéfovi. Opilec z Ostravy mu měl polít auto slivovicí a zapálit. Dostal výpověď

Tagy:
policie Velká Británie extremismus trestná činnost Southport trestná činnost, právo a spravedlnost konflikt, válka a mír vymáhání práva