Útok na děti v britském Southportu si vyžádal třetí oběť. Sedm zraněných je v kritickém stavu

Policie vyšetřuje pobodání v Southportu.

Británii šokoval otřesný útok v dětském klubu

Po pondělním útoku nožem v britském Southportu zemřelo v úterý v nemocnici třetí dítě. Pět zraněných dětí zůstává v kritickém stavu, stejně jako dva dospělí, uvedla agentura AP s odkazem na policii. Lehká zranění pak utrpěly tři další nezletilí. Muž napadl nevinné v budově taneční školy, kde byly děti shromážděné na akci inspirované americkou zpěvačkou Taylor Swiftovou. Ta se k útoku následně vyjádřila, že je jím šokovaná. Motiv útočníka zůstává neznámý. Policie pokračuje ve výsleších, aby zjistila, co mladíka k útoku vedlo.

Policie v pondělí informovala o dvou dětech, které při útoku přišly o život, a šesti vážně zraněných dětech. V úterý uvedla, že svým zraněním podlehlo i třetí dítě, které v nemocnici bojovalo o život. Pět dalších nadále zůstává v kritickém stavu.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela známá britská rozhlasová herečka. Celý život se snažila o rovné odměňování žen

„Devítiletá dívka zemřela v nemocnici v úterý v časných ranních hodinách," uvedla policie ve svém prohlášení. Potvrdila také, že děti, které zemřely v pondělí, byly dívky ve věku šest a sedm let.

Akce, která skončila tragédií, byla inspirovaná americkou zpěvačkou Taylor Swiftovou. Ta sama uvedla, že je „zcela v šoku“ a stále „vstřebává hrůzu“ této události. „Byly to jen malé děti na hodině tance. Jsem úplně bezradná, jak těm rodinám vyjádřit soustrast," napsala zpěvačka na sociálních sítích.

Maskovaný útočník ozbrojený nožem podle výpovědí svědků přijel na místo činu v taxíku. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy, kde napadl děti a dospělé. Ti se zřejmě snažili bránit. Ozbrojení policisté krátce poté zatkli sedmnáctiletého mladíka, který je podezřelý z vraždy a pokusu o vraždu. Formálně zatím ale nebyl obviněn.

Policie uvedla, že podezřelý se narodil v Cardiffu ve Walesu a léta žil ve vesnici vzdálené asi pět kilometrů od Southportu. Ačkoliv motiv útočníka zůstává neznámý, vyšetřovatelé k věci v tuto chvíli nepřistupují jako k teroristickému útoku.

Svědci popsali, jak v pondělí krátce před polednem slyšeli křik a viděli děti pokryté krví, jak prchají z komunitního centra Hart Space. Útok se odehrál během workshopu jógy a tance s tematikou Taylor Swiftové pro děti ve věku přibližně šesti až jedenácti let.

Premiér Starmer útok odsoudil

Britský premiér Keir Starmer útok odsoudil jako „strašlivý a hluboce šokující“. Místo útoku dnes navštívil a před budovou taneční školy položil květiny a tabulku s ručně psaným vzkazem. „Rodinám a lidem Southportu, naše srdce jsou zlomená. Žádná slova nedokáží popsat tak hlubokou ztrátu. Národ je v myšlenkách s vámi,“ vzkázal premiér.

Král Karel III. vyjádřil soustrast všem, které tento „naprosto strašlivý incident“ zasáhl. Princ William a jeho manželka Catherine uvedli, že si jako rodiče nedokáží představit, čím procházejí rodiny, přátelé a blízcí těch, kteří byli v Southportu zabiti a zraněni.

Nejhorší útok na děti v Británii se odehrál v roce 1996, kdy 43letý Thomas Hamilton zastřelil ve školní tělocvičně ve skotském Dunblane 16 dětí z mateřské školy a jejich učitelku. Spojené království následně zakázalo soukromé vlastnictví téměř všech ručních střelných zbraní.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zelený král Karel. Panovník vybavil hrad solárními panely, jeho Bentley bude jezdit na biopaliva

Tagy: