Taxikáři utekl bez zaplacení, pak začal bodat nevinné děti. Co víme o útočníkovi z Británie?

Policie v Southportu v hrabství Merseyside, kde byl zadržen muž s nožem poté, co bylo při nahlášeném pobodání zraněno několik lidí, 29. července 2024.

Británii šokoval otřesný útok v dětském klubu

Na místo přijel taxíkem a řidiči odmítl zaplatit, pak s nožem v ruce na dětském večírku rozpoutal útok, který otřásl Británií. Britský web Mirror shrnul, co zatím víme o údajném 17letém pachateli, který měl v pondělí v Southportu na severozápadě Anglie zabít dvě děti a dalších devět zranit. K činu se vyjádřili premiér Keir Starmer i král Karel III.

Policie v pondělí večer potvrdila, že sedmnáctiletý podezřelý, který byl v souvislosti s pobodáním zatčen, žil ve vesnici Banks nedaleko Southportu. Narodil se ale ve velšském Cardiffu.

ČTĚTE TAKÉ: Při útoku nožem v Británii zemřely dvě děti. Šest dalších je ve vážném stavu v nemocnici

„Sedmnáctiletý muž byl zatčen pro podezření z vraždy a pokusu o vraždu a byl převezen na policejní stanici, kde bude vyslechnut detektivy,“ sdělila podle webu Mirror vrchní policejní komisařka Serena Kennedyová. Jaká doba uběhla mezi útokem a zatčením a zda se muž bránil, není jasné.

Po incidentu policie zasahovala v domě vzdáleném asi 15 minut od místa útoku v obci Banks, kde měl útočník bydlet. Jeho motiv je zatím nejasný, ale nemá souviset s terorismem. Dle BBC již lidem nehrozí další nebezpečí.

Útočník v masce a ozbrojený nožem přijel na místo činu v taxíku, tvrdili svědci. Řidiči odmítl zaplatit a utekl směrem k budově taneční školy, kde dětský večírek probíhal.

Na následky pobodání zemřely dvě děti. Dalších devět jich bylo zraněno, šest z nich má být v kritickém stavu. Kromě nich jsou vážně zraněni také dva dospělí. „Domníváme se, že dospělí, kteří přišli k újmě, se hrdinně snažili bránit napadené děti. Jako matka a babička si nedokážu představit bolest, jíž v tuto chvíli prožívají rodiny obětí. Chtěla bych jim vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast,“ uvedla Kennedyová.

Soustrast obětem a poděkování zasahujícím záchranným složkám na síti X vyjádřili premiér Keir Starmer i ministryně vnitra Yvette Cooperová. „Ze Southportu dorazily strašlivé a hluboce šokující zprávy. V myšlenkách jsem se všemi dotčenými,“ pronesl Starmer. „Zprávy ze Southportu jsou opravdu zdrcující. Soucítím se všemi rodinami, které tato hrozná událost zasáhla, a s celou komunitou,“ dodala Cooperová, která navíc podle BBC v úterý ráno na místo činu dorazila osobně.

„Rodinám a blízkým těch, kteří tak tragicky přišli o život, a všem, kterých se tento skutečně otřesný útok dotkl, vyjadřujeme upřímnou soustrast a posíláme modlitby,“ konstatoval v prohlášení král Karel III. se svou chotí Camillou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Sabotáž olympiády a útok na vlaky. Policie prošetřuje několik lidí, hovoří se o krajní levici

Tagy:
děti policie Velká Británie Anglie vražda pobodání trestná činnost Cardiff Karel III. Camilla, královna-manželka Keir Starmer Lancashire Southport Yvette Cooper trestná činnost, právo a spravedlnost