Nerozvážný skok upoutal Jana na invalidní vozík. Rodina dělá vše pro to, aby se vrátil domů

Nerozvážný skok do mělké vody změnil radikálně život Janovi ze Starého Plzence.

Nerozvážný skok do mělké vody změnil radikálně život Janovi ze Starého Plzence

Nerozvážný skok do mělké vody změnil Janu Hemzáčkovi ze Starého Plzence život. Ten je i 14 měsíců po osudném incidentu stále v péči lékařů v Kladrubech. Po poranění páteře zůstane doživotně odkázaný na invalidní vozík. Aby se mohl vrátit domů, sháněla rodina finance na přestavbu nemovitosti a plošinu pro bezbariérový přístup.

K nešťastné nehodě došlo loni na jaře. Jan Hemzáček skočil do vody, když ale nevyplaval, začala jeho kamarádka volat o pomoc. Do záchrany 31letého Jana se okamžitě pustil Jiří Hlaváč. „V polovině pilíře po dopadu zmizel pod hladinou. Byly vidět jenom jeho záda a hlava,“ řekl Hlaváč, který Jana opatrně vytáhl z vody a položil na schody.

Že je něco špatně, vnímal i sám Jan. „Uvědomoval si vážnost zranění. Říkal, že nemůže hýbat rukama ani nohama,“ řekl Jakub Peca, který se na záchraně 31letého muže také podílel.

Prvotní informace od lékařů byla, že se Hemzáček nebude vůbec hýbat. Má za sebou operaci páteře, operaci obou rukou, ale i stimulaci mozku. Teď je v rehabilitačním zařízení v Kladrubech. „Nevěděli jsme, co bude dál, prvotní informace byla, že brácha zůstane ležet. Naštěstí je bojovník a vypadá to, že bude na vozíku a snad rozhýbe ruce a bude moc být s námi doma,“ svěřila se CNN Prima NEWS Hana Hemzáčková, sestra zraněného.

Trápí je plošina

K tomu se ale muselo kompletně přestavět horní patro a protože je v domě hodně schodů, bez plošiny by se nahoru na vozíku nedostal. Rodina proto vyhlásila sbírku, která se shledala s úspěchem. Vybrali přes 700 tisíc. „Byly chvíle, kdy peníze nepřibývaly a my si říkali, že to nezvládneme. Chtěli bychom moc poděkovat za reportáž, kterou jste natočili. Mělo to pro nás velký význam. Děkujeme všem, kteří přispěli na nákup plošiny,“ poděkovala Janova sestra.

Hemzáček se snaží dělat pokroky a rodina zase vše pro to, aby ho mohla přivést co nejdříve domů. „Stavba je před vymalováním. Všechny prostupy jsou upravené na šířku 110 centimetrů, aby se dalo s vozíkem projet. Plošina nás trošku trápí, protože měla dorazit už 15. července, ale zatím nic,“ řekl Honzův tatínek.

Plošinu by firma měla namontovat do 14 dnů a pak už by nic nemělo bránit tomu, aby se Jan vrátil do nově upraveného domova.

Tagy:
operace nehoda pomoc Plzeňský kraj sbírka vozík invalidní vozík schody Kladruby nad Labem Starý Plzenec Jan Hemzáček Jiří Hlaváč