Nerudová mlžila o minulosti manžela. Ten dříve zastupoval Agrofert, vinu svádí na svůj tým

Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová neuvedla celou pravdu o minulosti svého manžela. Dříve totiž tvrdila, že právník Robert Neruda nikdy nezastupoval dalšího z kandidátů Andreje Babiše. Později však na svých stránkách přiznala, že se Neruda v minulosti dvakrát podílel na zastupování společnosti Agrofert. A to po svém odchodu z čelní pozice na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Danuše Nerudová vystupuje v kampani do prezidentských voleb jako představitelka transparentnosti. Sama proto zveřejnila 3. ledna desatero největší dezinformací, které o její osobě kolují po internetu a ve veřejném prostoru. Během uvádění skutečností na pravou míru se ale dezinformace dopustila i ona sama. Jako první na tuto skutečnost upozornil server Info.cz.

Nerudová totiž reagovala mimo jiné i na výrok, že její manžel Robert Neruda zastupoval Andreje Babiše. Na stránkách k tomu prezentovala krátkou a stručnou odpověď, která jakékoliv spojení s šéfem hnutí ANO vyvrací. „Můj manžel Andreje Babiše nikdy nezastupoval, naopak ÚOHS (kde Neruda dříve působil, pozn. red.) navrhoval přísnější podmínky pro fúzi společností Agrofertu,“ uvádí web Nerudové.

Později se ale ukázalo, že se jedná o velkou nepřesnost. Za dva dny, 5. ledna, se totiž u původní odpovědi objevilo dovysvětlení. „Po upozornění novinářů, že by tato formulace mohla být zavádějící, upravuji: Můj manžel Andreje Babiše nikdy nezastupoval, přesné je ale uvést, že se v minulosti dvakrát podílel na zastupování společnosti Agrofert – před třemi týdny o tom sám psal i v článku na Seznamu. Části týmu toto doplnění v infografice uteklo a já se za to omlouvám. Děkujeme za upozornění a informaci doplníme,“ sděluje web Nerudové s tím, že se jedná o chybu týmu kandidátky na prezidentku.

Vyjádření odkazuje na článek Roberta Nerudy na portálu Seznam médium. V textu vyvrací, že by v době jeho působení na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže asistoval holdingu Agrofert při fúzi se společnosti Agropol. Mimo jiné tam také uvedl, že po svém konci v ÚOHS přešel do advokacie. Přesněji do tehdejší advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners.

Neruda také uvedl, že se dvakrát podílel na zastupování společnosti Agrofert v řízení o povolování spojení. Z veřejných zdrojů lze dohledat, že se advokátní kancelář, s kterou je spojen, podílela v roce 2011 na fúzi holdingu Agrofert se společností Loredana Corporation, která se specializuje na maloobchodní prodej minerálních průmyslových hnojiv.

Ve druhém případě, kde je uvedeno i jméno Roberta Nerudy, se v roce 2015 jednalo o fúzi Agrofertu a společnosti Agrofin Svitavy.

Tagy: