Vondra je buldozer, Nerudová se podkopává. Jak experti hodnotí debatu lídrů kandidátek?

Předvolební vysílání CNN Prima NEWS.

Experti zhodnotili lídry kandidátek v debatě

Na vítězích a poražených předvolební debaty na CNN Prima NEWS se samozřejmě všichni neshodnou. Podle komentátorů se ale při přímé konfrontaci dobře ukázalo, kdo má politické zkušenosti a kdo je teprve hledá.

Podle odborníka na politický marketing Oty Klempíře je jasným vítězem první části debaty Lubomír Zaorálek (SOCDEM). „V debatě předvedl svou zkušenost a ohromné penzum znalostí. Když vysvětloval Filipu Turkovi, jak může dojít k rozdrolení NATO, tak to bylo tak kulaté, že ten ‚hranatý politik‘ to nepobral,“ řekl Klempíř s narážkou na přezdívku lídra kandidátky koalice Přísaha a Motoristé sobě.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka o mír. Co jste udělal pro to, aby vás Putin poslechl? ptal se Vondra Macha

Turek má však podle předvolebních průzkumů šanci překročit pětiprocentní hranici nutnou ke vstupu do europarlamentu. „Ve společnosti je hlad po nějaké nové straně a změně. Myslím si, že nejvíc to ukazuje úspěch Filipa Turka, i když samozřejmě nevíme, jak dopadnou volby,“ uvedl Filip Hanka z agentury STEM, který je ředitelem projektu České zájmy v EU.

Mezi zkušenějšími politiky považuje Klempíř za nejsilnějšího lídra Alexandra Vondru (Spolu), slabší výkon podle něj podala Klára Dostálová z hnutí ANO. „Vondra je buldozer, který umí dosáhnout svého. Docela nevýrazná byla Klára Dostálová. Znám ji v lepší formě,“ uvedl Klempíř.

„Klára Dostálová působila poměrně smířlivěji než v předchozích výstupech. Posouvala se tím trochu do politického středu a snažila se tak dosáhnout na místa, kde nachází většinu voličů,“ dodal Hanka.

U Danuše Nerudové cení Klempíř její marketingový tým. „Myslím, že by si zasloužila mít v portfoliu ještě zkušeného politologa, který by jí nedovolil, aby podkopávala sama sebe,“ míní Klempíř.

Na příští týden chystá CNN Prima NEWS debaty ještě s lídry velkých stran včetně duelu Petra Fialy (ODS) a Andreje Babiše (ANO).

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Turek volá po pravidlech pro Ukrajince v EU: Chtějí zpátky Krym, ale bojovat se jim nechce

Tagy: