Emotivní Foldyna ke Skopečkovi: Důchodci už kupují jen nejméně kvalitní jídlo. Chcete je okrást

Senioři jsou v obřích problémech, žijí „z ruky do huby“. V supermarketech kupují nejlevnější a nejméně kvalitní jídlo, prohlásil poslanec SPD Jaroslav Foldyna na úterním mimořádném jednání Poslanecké sněmovny. Vládní koalici vyčetl snahu snížit valorizaci důchodů a místopředsedu dolní komory Jana Skopečka (ODS) vyzval, aby navštívil ústecký region. „Přijďte ke Kauflandu nebo k Lidlu a podívejte se, co lidi kupují,“ vzkázal Foldyna.

Ani po několika hodinách se sněmovní diskuze příliš neposunula. Vládní i opoziční politici se střídají v projevech a sérii faktických poznámek. Zástupci hnutí ANO a SPD zazlívají kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS), že se snaží „okrást důchodce o peníze, které nemají“ a že se pokouší návrh zákona protlačit v režimu legislativní nouze. Horlivá diskuze se rozhořela mezi poslancem SPD Jaroslavem Foldynou a místopředsedou Sněmovny Janem Skopečkem.

„U nás je to dost problematické. Ano, ráno stojí důchodci před supermarketem a čekají, aby si mohli nakoupit ve slevě. Těžce se mi to říká, ale pane Skopečku – jsem z místa, kde lidé žijí z ruky do huby. Přijďte se podívat. Když se ještě snaží pomoct rodině, je to velice emotivní. Přijďte ke Kauflandu nebo k Lidlu a podívejte se, co si lidi kupují – to nejlevnější a to nejméně kvalitní. Peníze nemají a chcete je okrást o zbytek,“ řekl Foldyna u řečnického pultu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka o důchody ve Sněmovně pokračuje. Lidovec nabídl kolegům kurz přežití

Ekonomický expert za občanské demokraty se proti jeho slovům ohradil. Připomněl, že se státní kasa nenachází v nejlepším stavu, spíše naopak. „Solidarita musí jít oběma směry – jak ke starším občanům, tak i mladším generacím. I ta bude jednou potřebovat důchody. Musíme to mít na paměti,“ snažil se uklidnit kritické ohlasy na konto vládní pětikoalice.

Opozici rozhořčila také skutečnost, že se z diskuze o legislativní nouzi omluvil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová se proto opakovaně dožadovala odpovědi, kde je a co dělá.

„Je to normální? Vláda si svolá mimořádnou schůzi, chce vzít důchodcům, na co mají nárok, schválit to v legislativní nouzi a ministr pro legislativu tu není? Od 12 hodin se omluvil? Nehorázné,“ rozčilovala se a navrhla přerušení schůze.

Vzápětí ale byla upozorněna, že tak mohou učinit jen předsedové poslaneckých klubů a předsedající. Nedlouho poté se dočkala vysvětlení, proč není Šalomoun na jednání dolní komory – do pozdních odpoledních hodin projednává v Senátu ústavní parametry.

Až okolo 14:00 pokračovala rozprava vystoupeními poslanců s přednostními právy. Sérii opoziční kritiky odstartoval místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček, na něhož navázal předseda SPD Tomio Okamura. Ten se pustil do vlády za to, že podporuje Ukrajinu a ignoruje pomoc českým občanům. Opřel se také do neziskových organizací jako Amnesty International a Evropské hodnoty, o kterých řekl, že jsou „vymývači mozku“. Premiéra Fialu přitom označil za „předsedu národní zkázy“. Vedle toho Havlíček mluvil o „znásilňování zákonů“.

Konec jednacího dne je zatím v nedohlednu, diskuze o snížené valorizaci důchodů se nejspíše protáhne do noci.

Tagy: