Zdražování je smrtící pro seniory i rodiny s dětmi. Dotkne se ale každého, varuje Nerudová

Ekonomové k rostoucí inflaci

Rostoucí ceny za energie, potraviny i pohonné hmoty dopadnou opravdu na každého, uvedla ve Zprávách Plus ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Inflace se nejvíce projeví v peněženkách seniorů a rodin s dětmi, shodl se s ní ekonom Martin Slaný.

„Zdražování dopadá na všechny, je to skutečně smrtící koktejl. Nejvíce však na domácnosti důchodců, protože růst potravin je opravdu závratný,“ podotkla ve Zprávách Plus ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Zdražování se ale citelně dotkne i pracujících. Česká bankovní asociace předpovídá, že reálné výdělky Čechů v roce 2022 klesnou o 1,2 procenta. „Odhady pro letošní průměrnou inflaci mluví o 8,5 procentech,“ připomněla Nerudová.

Energetická chudoba

Podle odborníků tím tempo růstu ale nekončí. „Odhady ministerstva financí a České národní banky mluví o tom, že inflace bude dvojciferná. Inflace se také bude výrazně týkat domácností s dětmi, které mají hypotéku,“ upozornila.

V průměrné hypotéce totiž dojde ke zvýšení výdajů o pět až sedm tisíc korun. „To už už je velká částka a má dopad na rodinné rozpočty. Inflace se skutečně dotkne každého, budou to statisíce domácností, které budou ohroženy energetickou chudobou, protože růst cen energií není konečný,“ pokračovala Nerudová.

S tím souhlasil i ekonom Martin Slaný. „Primární faktory, které potáhnou inflaci, budou náklady spojené s bydlením, a to například energie, voda, teplo, ale i ceny potravin, které zase relativně více zasáhnou seniory nebo rodiny s dětmi,“ doplnil.

Kvůli prudkému růstu cen energií vláda prosadila novelu, která příspěvek pro letošek zvyšuje a rozšiřuje okruh jeho příjemců. Tu však Nerudová vítá, protože je tato pomoc adresná. Jak vysoký příspěvek na bydlení by lidé mohli případně dostat, si mohou spočítat na kalkulačce.

Kromě růstu cen energií se budou zvyšovat i ceny benzinu či nafty. „V případě že dojde k ruské invazi na Ukrajinu, tak můžeme čekat nárůst cen pohonných hmot,“ dodala Nerudová.

Tagy: