Za mzdu si letos koupíme méně než loni. Inflace bude nejvyšší za poslední čtvrtstoletí

Senioři na nákupu

Za mzdu si letos koupíme méně zboží než loni

Česká ekonomika se sice v letošním roce zvětší, naše peněženky to však pozitivně nepocítí. Spíše naopak. Kvůli nejvyšší inflaci od roku 1998 si letos koupíme méně než před rokem. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy České bankovní asociace (ČBA).

V první polovině letošního roku se tempo růstu spotřebitelských cen bude pohybovat poblíž desetiprocentní hranice. Ve druhém pololetí inflace zpomalí a v prosinci by se v meziročním vyjádření měla pohybovat kolem pěti procent. Za celý letošní rok se ceny v průměru zvednou o 7,2 procenta, uvádí ve své aktuální makroekonomické prognóze Česká bankovní asociace.

Přestože je předpověď inflace z dílny ČBA o něco optimističtější, než s jakou počítá ministerstvo financí (úřad Zbyňka Stanjury očekává růst cen o 8,5 procenta), kupní síla tuzemských mezd se letos sníží. Česká bankovní asociace předpovídá, že reálné výdělky Čechů v roce 2022 klesnou o 1,2 procenta.

Rizika pro oživení přetrvávají

„Růst cen je jednoznačně vnímán jako největší makroekonomické riziko letošního roku, a to ze strany poptávky i nabídky. Poptávku může negativně ovlivnit případná změna spotřebního chování domácností v situaci, kdy jejich nominální příjmy porostou pomaleji než inflace,“ uvedl k makroekonomické prognóze Pavel Sobíšek, hlavní ekonom Unicredit Bank.

Makroekonomická předpověď pro českou ekonomiku

Ukazatel (v %) Rok 2022 Rok 2023
Růst HDP 3,7 3,6
Průměrná roční míra inflace 7,2 2,5
Růst nominálních mezd 6,0 5,0
Růst reálných mezd -1,2 2,5
Reposazba ČNB (konec roku) 4,5 3,25

Zdroj: Česká bankovní asociace

Podle něho je rovněž nutné sledovat nabídkovou stranu ekonomiky. Zejména pak to, zda firmy dokáží dostatečně rychle přenášet zvýšené náklady na vstupy na své odběratele, nebo je nákladový tlak naopak přiměje k omezování produkce. V roce 2023 by se však inflace podle ČBA měla vrátit do cílového pásma České národní banky a dosáhnout průměrné výše 2,5 procenta. Ve stejné míře by se v příštím roce měly také zvýšit reálné české mzdy.

Pro českou ekonomiku ČBA předpovídá růst hrubého domácího produktu v letošním roce ve výši 3,7 procenta, což je mírně nižší číslo v porovnání s předchozí prognózou. V roce 2023 hospodářský růst mírně zpomalí na 3,6 procenta. Ekonomika však bude čelit řadě rizik přicházejících zvenčí. „A to ať jde o pokračující energetickou krizi, jen pomalu odeznívající problémy v dodavatelských řetězcích či skokový růst inflace dopadající na příjmy a spotřebu domácností,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler. Podle něho je třeba také stále počítat s rizikovým vývojem epidemické situace s ohledem na možný vznik nových variant koronaviru.

Úroky budou letos kulminovat

Experti České bankovní asociace také odhadli vývoj úrokových sazeb, které ovlivňuje Česká národní banka. A podle nich se sazby již přiblížily svému vrcholu, „ač ještě mírné zvýšení v první polovině letošního roku přijít může“. Analytici se ale překvapivě neshodli na tom, jak se úroky budou vyvíjet ve druhém pololetí. Část jich totiž předpokládá, že ještě letos může přijít snižování sazeb.

Pokud by k tomu skutečně došlo, byla by to dobrá zpráva zejména pro domácnosti, které splácí hypoteční úvěry. Průměrná úroková sazba totiž na konci loňského roku vystoupala na necelá tři procenta. Aktuální nabídkové sazby bank se však již běžně pohybují nad čtyřmi procenty a odborníci očekávají, že porostou i nad pětiprocentní úroveň.

„Je zřejmé, že vstupujeme do éry, kdy peníze budou drahé, ale ta éra nemusí trvat úplně dlouho, minimálně do příchodu další krize. V takové situaci centrální banka zase sníží úrokové sazby, aby podpořila ekonomiku,“ řekl před časem hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS.

Tagy: