Rakušan k demonstraci: Jsem z paneláku, nepohrdám obavami lidí. Pozor ale na organizátory

Ministr vnitra Vít Rakušan v Partii na CNN Prima NEWS

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Ocitáme se v době, kdy hybridní hrozby tvrdě rozdělují společnost. Řekl to ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie na CNN Prima NEWS. Rakušan tím reagoval na sobotní protivládní demonstraci, která požadovala demisi vlády Petra Fialy. Podle politika bude muset vládní kabinet lépe komunikovat a lidem vysvětlovat, jak si mají říct o pomoc v obtížné době.

„Nervozita ve společnosti je obrovská, nebudu pohrdat a nálepkovat lidi, kteří se sejdou k demonstraci. Trochu bych rozlišil lidi, kteří mají strach – je tu Putinova drahota, válka. To považuji za zcela přirozené,“ řekl Rakušan v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Ministr vnitra by ale rozdělil, kdo se objevil na pódiu a kdo na demonstraci přišel. Šéf hnutí STAN také reagoval na slova premiéra Petra Fialy, který označil svolavatele za proruské síly. „Nehovořil o občanech, kteří přišli vyjádřit svůj názor, ale o svolavatelích. Naopak jsem uvedl, že největší hrozbou hybridní války, která se tady vede, je tvrdé rozdělování společnosti. Někteří lidé z politické scény to úmyslně podněcují,“ dodal Rakušan s tím, že na demonstraci se objevily i některé politické strany, které budou kandidovat v blížících se komunálních volbách.

Vláda pomůže všem

Šéf hnutí STAN také vzkázal občanům České republiky, že nebude nikdo, komu by vláda nebyla schopna nebo ochotna pomoci. „Jsem člověk, který vyrůstal v paneláku a měl sousedy. Velmi dobře vnímám atmosféru mezi lidmi, celý den jsem strávil s dobrovolnými hasiči v Říčkách pod Orlickými horami. Říkám jim, že vláda dělá maximum možného,“ pronesl Rakušan.

Řešením podle něj ale není příklon k Rusku, protože to je prý cesta ke dnu. „Nechci žít v zemi, kde se Putin rozhodne zastavit plyn a lidé nebudou mít čím topit,“ řekl ministr vnitra.

Dodal, že nevyčítá lidem účast na demonstracích. Výtky má vůči těm, kteří chtějí strachu ve společnosti využít a těžit z ní politicky.

Ministrovi oponoval místopředseda SPD a šéf sněmovního klubu hnutí Radim Fiala. Při další nečinnosti vlády je podle něj možné, že přijít může demonstrace s účastí půl milionu lidí. „Jestli nebudete nic dělat, pane ministře, tak tam za chvíli bude půl milion. Na hranici chudoby je na 300 tisíc důchodců, milion a půl lidí z mladých rodin taky,“ řekl Fiala.

Opoziční politik se také vyjádřil k masové demonstraci na pražském Václavském náměstí. Fiala zdůrazňoval, že SPD nebylo spolupořadatelem akce. „Spousta našich členů tam bylo, nikoliv jako organizátoři nebo na pódiu, ale vyjádřit nedůvěru vládě. My to plně podporujeme. Ale nemůžeme jako SPD zodpovídat za všechno, co tam bylo řečeno. Byly tam řečeny určité nesmysly, jako že bychom měli vystoupit z OSN, s tím se neztotožňujeme,“ řekl Fiala.

Protivládní demonstrace

Sobotní protest s názvem Česká republika na 1. místě byl společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou a chtějí změnu. Podle policie se na demonstraci sešlo 70 000 lidí. Mnozí demonstranti si přinesli české vlajky, někteří také bubny a transparenty s nápisy jako „Na každou svini se vaří voda“ nebo „Ukrajincům pomyšlení a nám dva svetry“. Měli hesla proti EU, NATO, premiérovi Fialovi, Zelené dohodě pro Evropu a odmítavému postoji vlády vůči Rusku.

Duel Víta Rakušana s Radimem Fialou si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: