OBRAZEM: V Praze demonstrovaly desítky tisíc lidí. Rakušana i Babiše do vězení, skandovali

Po stranách náměstí poblíž pódia se nedalo ani hnout, což naštvalo především náhodné kolemjdoucí a zahraniční turisty.

Hlasité skandování, opakované výzvy k rezignaci a desítky tisíc nespokojených lidí. Tak vypadala sobotní demonstrace proti vládě Petra Fialy (ODS) a krokům kabinetu při řešení energetické krize. Někteří účastníci přinesli transparenty vybízející k defenestraci, jiní se spokojili s pár lahvemi piva do horkého dne. Organizátoři vzkázali vládě, aby podala demisi, jinak dle svých slov uspořádají další „nátlakové akce“. Několik řečníků požadovalo, aby politici stanuli před soudem, a to jak současní, tak bývalí včetně expremiéra Andreje Babiše.

Demonstrace s názvem „Česká republika na 1. místě“ byla společnou akcí organizací, politických stran a občanů, kteří nesouhlasí se současnou politikou vlády a chtějí změnu. Z pódia pod sochou svatého Václava řečníci kritizovali především vysoké ceny energií a prozápadní kurz současné vlády. Policie odhadla, že se k protestu sešlo kolem 70 tisíc lidí – Václavské náměstí se organizátorům podařilo zaplnit zhruba po Vodičkovu ulici, směrem k ulici Na Příkopě pak začaly davy řídnout.

„Přijeli jsme s manželkou ze Zlína. Bojíme se, že se na podzim nedoplatíme na energiích, už teď je nemáme skoro z čeho platit. Ten Fialův slepenec se na nás úplně vykašlal. Ať nám zařídí levný plyn, nebo jde pryč. Fiala by měl okamžitě rezignovat,“ řekl redakci jeden z naštvaných účastníků demonstrace, který se představil jako Jaroslav.

Na otázku, zda sleduje dosavadní či chystané programy vládní pomoci, odpověděl, že ne. „Nevím, nemám čas to sledovat, celý den pracuju. Mě zajímá, kolik zaplatím při vyúčtování,“ odvětil muž. Obdobně odpovídali i další oslovení protestující. Některým vadily nejen vládní kroky v otázce energetické krize, ale také podpora Ukrajiny.

„My nejsme ve válce, oni jsou ve válce. Ať se Ukrajinci starají o sebe sami. Nám nepomáhá nikdo. Kdyby se domluvili s (Vladimirem) Putinem, věřím, že bychom tu neřešili drahé energie ani válku. Máme být neutrálním státem,“ sdělil redakci další účastník demonstrace, pan Aleš z Chrudimi.

Po stranách náměstí poblíž pódia se nedalo ani projít, což naštvalo především náhodné kolemjdoucí a zahraniční turisty. Postupně se na pódiu prostřídal různorodý seznam řečníků od současných i bývalých politiků po tváře české dezinformační scény. K přítomným promluvili například komunistický kandidát na prezidenta Josef Skála, šéfka hnutí Trikolóra Zuzana Majerová, europoslanec SPD Hynek Blaško, ale také někdejší poslanec Lubomír Volný, exekucemi zatížený antiočkovací aktivista Jakub Netík či předseda hnutí PES Jakub Olbert.

Právě ten ve svém krátkém projevu uvedl, že by někteří politici měli nejen rezignovat, ale také stanout před soudem. Jmenovitě zmínil například exministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), současného šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) i bývalého premiéra Andreje Babiše. Ten přitom poněkud paradoxně demonstraci nepřímo pochválil, když řekl, že by se „nedivil, kdyby příště přišlo více lidí“. Mezi protestujícími byla řada lidí, kteří odmítali lockdown, proto se občas hlasitě opřeli do šéfa hnutí ANO.

Petiční stánky měli Skála, Janeček i náboženští aktivisté

V davu se objevilo také několik petičních stánků. Podpisy přítomných sbíral zmíněný Josef Skála. Opodál stálo pár stolečků Svobodných i s předsedou Liborem Vondráčkem, kde se shromažďovaly hlavy na podporu české koruny vůči euru. Zhruba v půlce Václavského náměstí měl petiční stánek prezidentský kandidát Karel Janeček.

Události využili rovněž náboženští aktivisté. „Jestli Fiala nepomůže lidem s energiemi, Ježíš ano,“ zavtipkoval jeden z nich. Další skupiny lidí rozdávaly zdarma letáčky a knížky s náboženskou tematikou. K překvapení nejednoho účastníka pochodoval v davu muž s gorilí maskou – ten pro změnu nabízel kolemjdoucím banány.

Účastníky demonstrace netrápily jen vysoké ceny energií a potravin, ale také sluneční paprsky. Několikrát museli organizátoři přerušit proslov svých hostů a upozornit na účastníky, kterým se kvůli horku nejspíše udělalo nevolno. „Dodržujte pitný režim, prosím,“ apelovali na přítomné. Někteří se schovali do okolních obchodů, kde si mohli užívat jak klimatizaci, tak internet – kvůli velkému počtu lidí na jednom místě totiž zpočátku padaly mobilní sítě. Pár protestujících se vybavilo několika lahvemi piva.

Na schodech Národního muzea si skupinka podporovatelů současné vlády vytvořila improvizované stanoviště a sledovala demonstraci se vztyčenými vlajkami Evropské unie a Severoatlantické aliance. Drobné šarvátky musel řešit antikonfliktní tým.

Malé skupinky lidí odcházely z náměstí ještě před koncem demonstrace. Šlo především o demonstrující, kteří přijeli ze vzdálenějších koutů České republiky. „Manželka ani neví, že tu jsem. By mě zabila,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS muž z Havířova. Akci zakončili organizátoři českou i slovenskou hymnou a upozornili přítomné, že pokud vláda nepodá demisi do 25. září, ohlásí vlnu „nátlakových akcí“. Již nyní plánují protest na 28. září.

Ševčík: Fiala je hňup

Premiér Fiala v reakci na demonstraci novinářům řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, jaké jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Jeho slova přetlumočili organizátoři protestu přímo na Václavském náměstí, na což někteří demonstranti reagovali smíchem. Následně začali hlasitě požadovat jeho konec v čele současného kabinetu. „Měl by skončit za mřížemi,“ zvolal jeden z účastníků. Ekonom Miroslav Ševčík premiéra označil za „hňupa“.

Jiní vládní politici reagovali mnohem mírněji. Šéf hnutí STAN Vít Rakušan na Twitteru uvedl, že dění v centru Prahy nebere na lehkou váhu. „Obavy lidí, kteří přišli na Václavák, beru vážně. Rozkol společnosti je jeden z cílů hybridní války, které čelíme. Nesmíme ho dopustit. Proto pracujeme na řešeních, která strach lidí z budoucnosti zmírní. Ta řešení ale neleží v příklonu k Putinovu Rusku, v tom se s řečníky neshodnu,“ uvedl ministr vnitra.

Nepřímo na protest reagoval i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého vláda podniká veškeré kroky, aby se s energetickou krizí vypořádala. „Situace je dnes pro všechny náročná. Pro rodiče, samoživitelky, seniory, firmy, živnostníky a další, kteří čelí současné složité situaci. Rozumím jejich obavám. Naše vláda dělá konkrétní kroky, jak jim nejen pomoci, ale i jak najít řešení a současné vysoké ceny snížit,“ napsal Jurečka.

Tagy: