Vyvrátili dveře při procesu s Peterkovou. Nyní soud muže potrestal, musí je vyšetřit psycholog

Za incident na soudu dostala trojice mužů podmíněné tresty.

Za incident na soudu dostala trojice mužů podmíněné tresty

Obvodní soud pro Prahu 2 uložil ve středu třem mužům kvůli loňskému incidentu na pražském městském soudu podmíněné tresty v délce od šesti do deseti měsíců. Zkušební dobu mají strávit pod dohledem probačního úředníka, mají se také podrobit psychologickému poradenství a zaplatit každý 10 tisíc korun. Tomáše Vérostu uznal soud vinným z výtržnictví, Rudolfa Vávru a Jiřího Hradila navíc z násilí proti orgánu veřejné moci. Rozhodnutí není pravomocné.

Muži se jednání nezúčastnili. Na jeho začátku se odmítli legitimovat a hned po přečtení obžaloby odešli ze soudní síně. Řízení je podle nich nelegální, protože se soudkyně „neztotožnila“. Případné odvolání tak budou moci řešit až po obdržení písemného verdiktu. Státní zástupce se odvolání vzdal, soud vyhověl jeho návrhu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opravář počítačů zardousil v Bílině expřítelkyni. Za vraždu si odsedí 10 let vězení

Vinu obžalovaných prokázaly podle soudkyně Daniely Reifové zejména videa z incidentu natočená samotnými účastníky a záběry z kamer na soudu. „Měli jsme kvalitní kamerové záznamy. Sami si vyrobili důkazy, které svědčily proti nim,“ uvedla soudkyně. Narušili chod justice a bez osobního důvodu vyvolávali hesla o gestapu a další.

Vávra dostal desetiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou na 26 měsíců, Hradil osmiměsíční trest se zkušební dobou na dva roky a Vérosta šestiměsíční podmínku se stejně dlouhou zkušební dobou. Dohled probačního úředníka určila soudkyně proto, aby mohl sledovat, zda se muži dále neradikalizují.

Podle soudkyně je třeba skupinu nepodceňovat – vyvolávají prostředí strachu a polarizují společnost. „Obžalovaní nemají náhled na svoji trestnou činnost,“ dodala. Psychologické poradenství by podle soudkyně mohlo pomoci zjistit příčiny jejich jednání, odbourat násilí a začlenit je zpět do společnosti. Podmíněné tresty jsou podle ní výchovné, peněžité tresty pak symbolické.

Podporovatelé bývalé novinářky Jany Peterkové při jejím odvolacím jednání loni v květnu mimo jiné vysadili dveře do soudní síně a po přerušení jednání a odchodu trestního senátu soudce vulgárně slovně napadali. Obžalováno bylo sedm lidí, někteří již byli pravomocně odsouzeni trestním příkazem k podmíněným trestům. Pavel Zítko je pak ve vazbě na Slovensku. Policie ho zadržela na základě českého zatykače. Soud bude jeho případ řešit samostatně.

Vávra hned po přečtení obžaloby začal v soudní síni vykřikovat, že chce „ztotožnit“ soudkyni Danielu Reifovou. „Ukončuji toto řízení, protože je nelegální,“ prohlásil. Justiční stráž ho následně vyvedla z jednací síně. Odešli i jeho dva spoluobžalovaní. Jednání pak pokračovalo v jejich nepřítomnosti. Na soud dorazila i skupinka jejich podporovatelů, kteří se však do síně většinou kvůli její omezené kapacitě nedostali.

Peterkovou nechal soud vyvést

Na odpolední část jednání dorazila i Peterková. Prohlásila, že je Vávrovou zmocněnkyní a důvěrnicí. Požadovala po soudkyni, aby jí vysvětlila, jak je možné, že jednání pokračuje bez obžalovaných. Po několika výzvách k utišení, které neposlechla, ji stráž také vyvedla.

Na jednání soudu loni v květnu přišlo Peterkovou podpořit několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně s omezenou kapacitou někteří z nich napadli justiční stráž a vysadili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže. Soud vyslechl předsedkyni odvolacího senátu Věru Trojanovou. Žena uvedla, že se jí za dobu jejího působení v justici nic podobného nestalo. „Říkala jsem si, bože, jak tohle skončí. To už přesáhlo určitou mez,“ řekla.

Peterkové soud loni s vyloučením veřejnosti uložil za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletou podmínku. Žena proti rozsudku podala dovolání k Nejvyššímu soudu, který ho odmítl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trestanci i dozorci se změnili, říká šéf vězeňské služby. Zmínil dříve nemyslitelný příklad

Tagy:
soud psycholog napadení Jana Peterková soudní proces soudnictví trestná činnost zkušební doba podmíněné odsouzení Pavel Zítko rozsudek a trest trestná činnost, právo a spravedlnost