Neubráníme se ani gumovým člunům, říká Stoniš. Rakušanovi by migrační pakt měl zlomit vaz

Komentátor Marek Stoniš

Stoniš a Fischer k migračnímu paktu

Vláda celou debatu ohledně migračního paktu podcenila, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Marek Stoniš. Dodal, že na nějaké debaty je nyní už příliš pozdě a s dohodou o migraci se nedá nic dělat. Osobně ji považuje za špatnou, neboť neřeší ochranu, ale přerozdělování.

V tuto chvíli se podle komentátora nacházíme v rozdělené společnosti, kde se různě šermuje se silnými termíny. „Ale je to už s křížkem po funuse,“ upozornil s tím, že na jakékoliv diskuze je pozdě, neboť migrační pakt byl již schválen.

ČTĚTE TAKÉ: Je to diktát, ne solidarita, tvrdí Fico. Slovenský premiér odmítl nově schválený migrační pakt

A vinu na tom prý nese ministr vnitra Vít Rakušan. „Migrační pakt by mu měl zlomit politický vaz, protože ho vůbec nezvládl, a to jak komunikačně, tak obsahově,“ nešetřil kritikou Stoniš.

Jeho kolega Petr Fischer souhlasil, že migrační pakt Rakušanovi popularitu nepřinese. „Nemyslím si, že by to ale očekával. On se bere jako evropský politik, není jen politikem České republiky,“ dodal komentátor. Česko je podle něj je proslulé tím, že „příliš cizího elementu na svém území nesnese“ a celoevropské přemýšlení se v této zemi „nenosí“.

Zda je Rakušan opravdu „celoevropským“ politikem, Stoniš neokomentoval. Jedno je prý ale jasné – že Evropa migraci nezvládá. „My se neumíme ubránit ani gumovým člunům. Ta situace je tristní a nemyslím si, že by lidé na svém území nechtěli cizince, což dokazuje přístup k Ukrajincům. Oni ale vidí, jak migrace z kulturně jiných oblastí, jako jsou Blízký východ a Afrika, mění dříve civilizované země typu Německa, Francie a Itálie,“ zdůraznil komentátor a doplnil, že se jedná o velký problém, na který se Evropa snaží najít řešení v migračním paktu.

Ten je však podle něj špatný. „Nýbrž neřeší ochranu, ale přerozdělování,“ vysvětlil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hádka kvůli migraci. Jste arogantní, zlobila se Jermanová. Vy politická amatérka, namítl Žáček

Tagy: