Langer o Rakušanově politice: Neumětelství nebo hloupost. Vláda za to zaplatí, míní Schmarcz

Exministr vnitra Ivan Langer (ODS) a komentátor Martin Schmarcz

360° (109)

Koaliční nedorozumění ohledně migračního paktu je důsledkem neumětelství nebo hlouposti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), prohlásil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS exministr vnitra Ivan Langer (ODS). Podle komentátora Martina Schmarcze na to pětikoalice doplatí. Premiér Petr Fiala (ODS) podle něj kašle na své voliče.

„Je potřeba změnit migrační politiku Evropské unie? Odpovídám ano. Sníží pakt motivaci migrovat do Evropy? Odpovídám ne. Omezí migraci? Odpovídám ne,“ shrnul ve vysílání CNN Prima NEWS svůj pohled exministr vnitra. Podle něj mohl Rakušan při vyjednávání udělat víc.

ČTĚTE TAKÉ: Hádka kvůli migraci: Jste arogantní, zlobila se Jermanová. Vy politická amatérka, namítl Žáček

Smlouva není dokonalá ani podle Rakušana. „Dává ale základ pro další opatření. Je tak lepší než současná neexistence přesných pravidel například ve sdílení informací či návratové politice,“ řekl Rakušan před čtvrtečním mimořádným jednáním Sněmovny.

Vládní nedorozumění ohledně paktu je podle Langera důsledkem politické nezkušenosti šéfa STAN. „Je to buď politickým neumětelstvím, anebo hloupostí předsedy Starostů a nezávislých. Je to ale také výsledkem toho, jakým způsobem funguje vláda,“ uvedl Langer.

Podle něj premiér netuší, co se děje na jednotlivých resortech, a ministři si dělají, co chtějí. „Pak mu nezbývá nic jiného, než když je průser, tak ho nějak hasit. A protože potřebuje udržet koalici, tak trochu s Rakušanem drží basu, ale jen trošku,“ dodal bývalý místopředseda občanských demokratů.

Schmarcz: Koalice na voličích nemůže štípat dříví

Podle Schmarcze se ministr vnitra nechal uvést v omyl. „Na druhou stranu, my jsme migrační pakt nemohli zastavit, protože bychom museli mít blokační menšinu 157 milionů obyvatel, a celá Visegrádská čtyřka má pouze 60 milionů obyvatel,“ řekl komentátor.

Podle něj vládní konzervativci dělají chybu v tom, že se tváří, že jsou s podobou paktu spokojeni. „To byla chyba a za ni tato vláda zaplatí politickou cenu,“ dodal Schmarcz.

Vadí mu také, že zejména občanští demokraté „kašlou“ na své voliče. „Už třetina bývalých voličů koalice Spolu říká, že příště nepůjde volit. Tito lidé vůbec nemají alternativu. Koalice na nich nemůže takto dlouho štípat dříví,“ dodal Schmarcz s tím, že by vládní strany měly pamatovat na to, s čím je lidé volili. Zejména ODS má podle něj pocit, že je v luxusní situaci, kdy její voliči nemají alternativu, ale to se prý může „zlomit, a pak strana dopadne blbě“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Deportace migrantů váznou. Ničí své dokumenty, někteří si neváhají i poleptat ruce kyselinou

Tagy: