Nevěřte Putinovi. Miliardář Dědek vypnul Rusům a Bělorusům zabezpečovací systém

Miliardář Dalibor Dědek vyhlásil soukromou válku Rusku a Bělorusku.

Firmy proti Rusku

Jeden z nejbohatších Čechů, miliardář Dalibor Dědek z Jablonce nad Nisou, vyhlásil soukromou válku Rusku a Bělorusku. Jeho firma dodává do celého světa domácí zabezpečovací systémy, tisíce zákazníků má i v Rusku. V noci z úterý na středu jim na dálku jejich alarmy odpojil. K tomu poslal vzkaz, který jim přišel jako notifikace do jejich aplikace v mobilu.

„Jablotron považuje vojenskou agresi vůči Ukrajině za zločin. Vypínáme proto veškeré služby uživatelům v Rusku a Bělorusku. Nevěřte Putinovi a zvažte, zda zůstanete mlčícími spolupachateli zabíjení nevinných lidí. Jablotron podporuje mír,“ čte Dalibor Dědek z displeje mobilního telefonu zprávu ruským a běloruským zákazníkům.

Odpojení služeb se dotklo zhruba osmi tisíc individuálních zákazníků a dalších tisícovek lidí, kteří mají domácnosti nebo firmy napojené na pulty centrální ochrany.

Co bylo důvodem vašeho rozhodnutí?
Uvědomili jsme si, že většina obyčejných občanů v Rusku vůbec nevnímá, co se na Ukrajině děje, nebo to vidí úplně zkresleně. Věří, že je to mírová mise, a všichni jim tleskají. Takže jsme se rozhodli, že jim zablokujeme systémy, které tam mají namontované, ať už pro jednotlivé uživatele nebo pro ty, kteří jsou připojení na pulty centrální ochrany.

Chápu to správně, že jste zvolili tento radikální způsob, abyste je informovali o tom, co se děje?
Ano, zjistili jsme, že se tam velice těžko posílají delší informace pomocí mailu. V Rusku mají zřejmě nasazené nějaké servery, které provádějí cenzuru prostřednictvím vyhledávání klíčových slov. Ale my máme možnost vysílat tzv. push notifikaci, která se jim zobrazí na displejích mobilních telefonů. Touto formou jsme jim schopni posílat informace.

Co na to vaši ruští zákazníci?
Ve středu ráno byla reakce velmi silná, psalo opravdu velké množství ruských zákazníků, že porušujeme obchodní právo a že se stávají rukojmími v celé situaci. Sem tam přišly i nějaké výhrůžky. My jsme reagovali tím, že jsme jim naložili další díl informací o tom, co se skutečně děje. Že jsou zabíjeny ženy, děti, ale i jejich synové a bratři v ruské armádě, že to je opravdu surová agrese. Takže ano, jsme si vědomi, že porušujeme obchodní právo, ale v situaci, kdy se stavíme proti tankům a kulometům, nepůjdeme s právníkem.

Vaši firmu to ale může ekonomicky poškodit...
Samozřejmě. Ale v této situaci je pro nás nejdůležitější, abychom žili v normálním světě, kde se války každý bojí.

Tagy:
válka Ukrajina Jablonec nad Nisou Rusko Rusové Jablotron Dalibor Dědek