Nevídaná věc, říká expertka o zveřejnění diagnózy Karla III. Zmínila jeden pozitivní dopad

Král Karel III.

Koukalová k zdravotnímu stavu Karla III.

Zveřejnění diagnózy krále Karla III. ukazuje, že Buckinghamský palác učinil velký pokrok, míní zástupkyně šéfredaktora webu Expres.cz Barbora Koukalová. Ve vysílání CNN Prima NEWS upozornila, že dosud nebylo zvykem, aby zdravotní stav královské rodiny byl takto otevřeně diskutován. A i přesto, že je zpráva o králově rakovině zdrcující, může mít i pozitivní vliv a vést k větší prevenci.

Zveřejňovat diagnózu, navíc u takto závažné nemoci, je skutečně nevídaná věc,“ poznamenala Koukalová s tím, že to poukazuje na velký progres paláce a nového krále.

ČTĚTE TAKÉ: William odložil všechny své povinnosti. Kvůli problémům Kate zůstává doma s dětmi

„Už jen například to, že palác dříve uvedl, že král má zvětšenou prostatu, naznačuje, že palác nechce s veřejností hrát hry a říká věci narovinu, tak jak jsou,“ dodala.

Koukalová zároveň upozornila, že tato smutná zpráva může mít i jeden pozitivní dopad – zvýšení prevence. „Pro prevenci proti rakovině se nedalo nic lepšího udělat, než že ji prodělává sám král,“ poznamenala a vysvětlila, že to, že král celý život dodržuje zdravou životosprávu a přesto onemocněl touto zákeřnou nemocí, může být pro řadu Britů impulsem, aby se nechali vyšetřit.

Král Karel III. teprve nedávno opustil nemocnici, kde absolvoval zákrok kvůli zvětšené prostatě. Více v reportáži:

Tagy: