Nevídané, rozlítil Havlíčka výrok Fialy o ziscích firem. Premiéra přirovnal k Jakešovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 27.8.2023

Nevídaně ostře zaútočil místopředseda Poslanecké sněmovny Karel Havlíček (ANO) na premiéra Petra Fialu (ODS). Podle něj předseda vlády vystupuje jako kovaný komunista a připomíná někdejšího generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše. Za svého předsedu se postavil ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Připomněl, že Fiala nikdy nebyl členem komunistické strany a hnutí ANO by si v tomto směru mělo zamést před vlastním prahem. Politici se pohádali v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Na Havlíčka později reagoval i premiér Fiala.

Havlíček reagoval na vystoupení předsedy vlády Petra Fialy na mezinárodním agrosalonu Země živitelka, který novinářům řekl, že zemědělci mají vysoké zisky a mohou tlačit na snižování cen potravin. Stínového premiéra Karla Havlíčka tento výrok rozlítil.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo zničil plynovod Nord Stream? Nové stopy vedou na Ukrajinu, Rusové by to prý nezvládli

„Mluvil jako kovaný komunista se vším všudy. Vzpomínáte si na Milouše Jakeše a jeho prohlášení těsně před revolucí? Ten Janda a Zagorová vydělávají příliš, neměli bychom jim trošku přistřihnout křidélka?“ parafrázoval Havlíček Jakešův proslulý projev na Červeném Hrádku.

„Je to de facto totéž. Je to neskutečné a tato vláda s centrální bankou nezvládla inflaci,“ dodal Havlíček.

To ale nenechalo chladným místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Skopečka. „Chtěl jsem se ohradit a udržet diskuzi na odborné úrovni. Náš pan předseda nebyl v komunistické straně, není to bývalý člen komunistické strany, to si řešte ve vašem hnutí ANO,“ řekl Skopeček v reakci na předrevoluční působení předsedy hnutí Andreje Babiše v KSČ. „Myslím, že takových tam máte určitě více,“ dodal.

Já tlačím na ceny, Havlíček hájí Babiše, říká Fiala

Ekonomický expert ODS také dodal, že výrok o ziscích byl od předsedy vlády správný. Působí totiž jako politický tlak na velké hráče v potravinářství, kteří určují ceny na pultech obchodů.

Předseda vlády Petr Fiala poté pro CNN Prima NEWS uvedl, že Havlíček umí pouze nálepkovat a mluvit páté přes deváté. „Našim občanům jeho řeči nepomohou. Rekordní zisky Agrofertu a dalších obřích zemědělských a potravinářských firem nejsou jen výsledkem jejich úspěchu na trhu, ale také štědrých dotací. A proto by se jejich zisky měly a musí projevit snížením cen potravin. Zatímco já tlačím na firmy, aby lidem snížily ceny, Karel Havlíček brání Andreje Babiše, který by jako majitel potravinářských firem s rekordními zisky mohl potraviny pomoci zlevnit jediným rozhodnutím. Ať si každý udělá obrázek sám,“ řekl na adresu šéfa opozičního hnutí ANO.

Tagy: