Skopeček: Úsporný balíček není poslední. Je to kapitulace ODS, kritizuje Havlíček

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS) a Karel Havlíček (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 27.8.2023

Radikálně větší úspory ve státním rozpočtu nejsou kvůli současnému rozdělení Poslanecké sněmovny možné. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS to řekl místopředseda dolní komory Jan Skopeček (ODS). Stínový premiér Karel Havlíček (ANO) podobu konsolidačního balíčku tvrdě zkritizoval kvůli plošnému navýšení daní. Podle něj se jedná o prohru a kapitulaci nejsilnější vládní strany ODS.

„Jako liberálnímu ekonomovi se mi zvyšování daní nelíbí. Musíme se ale podívat na rozložení sil v Poslanecké sněmovně. Je zřejmé, že radikálnější a razantnější balíčky by prostě neprošly,“ řekl Skopeček v pořadu Partie.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda jedná s přídechem amatérismu, řekl Kovanda. Varoval před stářím o vodě a chlebu

Podle něj je konsolidační balíček prvním pokusem vlády Petr Fialy (ODS) něco uspořit ve veřejných financích. „Když říkám první vážný pokus, tak tím nemyslím poslední. Strukturální nerovnost ve veřejných financích je skutečně dlouhodobá a vážná,“ zdůraznil místopředseda Sněmovny a ekonomický expert ODS.

Stínový předseda vlády nejsilnějšího opozičního hnutí Havlíček snahu o úspory napadl. Podle něj je největší chybou plošné zvyšování daní. „Pan místopředseda tvrdí, že se jedná o krvavý kompromis. Z mého pohledu je to kapitulace ODS, která ještě na podzim minulého roku tvrdila, že se daně zvyšovat nebudou,“ řekl Havlíček.

První místopředseda hnutí ANO také řekl, že přesun novin do snížené sazby DPH je krok správným směrem. „Na druhou stranu nechápu, proč nechali v základní sazbě kojeneckou vodu. To nedává logiku,“ zkritizoval Havlíček kompromis vládních stran.

Tagy: