Hyenismus v Děčíně: Podvodníci okradli nevidomého Štefana. Půjdu si sednout, pláče

Případ naprostého hyenismu řeší kriminálka v Děčíně. Dvojice pachatelů se vydávala za pojišťováky a okradla muže, který nejenže je úplně slepý, navíc ale i téměř hluchý. Pachatelé mu otevřeli trezor, ze kterého odnesli desítky tisíc korun. Peníze přitom handicapovaný potřeboval na kompenzační pomůcku.

Sedmapadesátiletého Štefana poznáte v ulicích podle laskavého úsměvu a červenobílé hole. „Já jsem úplně slepý a ještě polohluchý, a když sundám sluchátka, tak vás neslyším,“ popsal pro štáb CNN Prima NEWS. Na svou přátelskou povahu doplatil 11. března. Podle jeho slov na něj dopoledne zazvonili neznámý muž se ženou vydávající se za pojišťováky.

Důvěřivý Štefan je pustil k sobě do bytu. „Říkám: ,Nezlobte se na mě, já nic nechci, já mám zdravotní pojišťovnu léta.‘ No a ten pán řekl, jestli si může dojít na záchod. A to bylo to nejhorší, že mně vlastně odešly sluchadla, odešly mi baterky,“ vysvětlil Štefan. Muž tak vůbec nevěděl, co se mezitím u něj doma odehrává. Muž byl prý na záchodě asi 20 minut a pak znenadání se ženou odešli.

Děčínský spolek Indigo založil na pomoc Štefanovi účet. Přispět můžete i vy na číslo: 321530811/0300.

„Já jsem na to přišel až druhý den v neděli. Zjistil jsem, že mám otevřený trezor a z něho mi zmizela krabička od mobilu,“ doplnil s tím, že přišel o 46 tisíc korun. Schované peníze měl přitom připravené na kompenzační pomůcku, konkrétně na speciální čtecí zařízení. „Strčím pod to papír, který to načte jako skener, a hned vám to přečte. Když mi přijdou dopisy, tak to musím dávat někomu, aby mi to přečetl,“ popsal Štefan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nic nevidí, přesto v autě frčel 186 km/h. Slepý bandita jel v Brně jak Niki Lauda

Incidentem se už zabývají policisté. „Případ prověřují pro podezření ze spáchání přečinu krádež, v tuto chvíli případ prověřují a intenzivně pátrají po neznámém pachateli,“ uvedla policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Příspěvek na zvláštní pomůcku vyplácí handicapovaným lidem úřad práce. Navíc na uhrazení už nezbývá moc času. „Do konce dubna, už mi volali, že ta pomůcka je připravená, a já ji do konce dubna musím zaplatit,“ popsal. Na otázku reportéra, co se stane, když to neuhradí, odpověděl se slzami v očích: „Tak si půjdu sednout.“

Jestli máte k případu nějaké informace, ozvěte se policistům na známé lince 158, kontaktovat můžete i redakci Krimi zpráv.

Tagy: