Nevyspalý doktor je nebezpečný sobě i ostatním, řekl lékař a vyzval ke změnám systému i platů

Předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda

Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda o situaci ve zdravotnictví

Pokud lékař 30 hodin nespí, je nebezpečný sobě i ostatním. Řekl to ve vysílání CNN Prima NEWS viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. Podle něj je proto potřeba změnit legislativu a rovněž práci doktorů adekvátně finančně ohodnotit.

Když je člověk nevyspalý, jeho pozornost a schopnost přesného úsudku samozřejmě klesá, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS viceprezident České lékařské komory Jan Přáda, který stojí v čele protestní akce lékařů usilujících o lepší pracovní podmínky. „Víme, že jako lékaři budeme pracovat v noci, o víkendech a svátcích, protože nás pacienti potřebují, ale neznamená to, že bychom měli odpracovat tisíc přesčasů za rok a mít tři 24hodinové směny za týden. Pak se dostáváme do situací, kdy se nerozhodujeme tak, jak bychom chtěli,“ vysvětlil Přáda.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lékaři se dělí na chovné a tažné. Válek by měl změnit pracovní podmínky i platy, řekl expert

Studie podle něj uvádějí, že u lékaře, který odslouží příliš dlouhou směnu, hrozí například vyšší riziko dopravní nehody. „Už 30 hodin nespal, sedne za volant a prostě se vybourá. Jsou nebezpeční sami sobě a potenciálně i pro pacienty,“ zdůraznil Přáda.

Řešením by podle něj byla změna legislativy. „Když máte zastropované množství práce, kterou lékař může vykonat, nemocnice ví, jaké množství přesčasů může využít. To se musí dodržovat a kontrolovat, protože ve chvíli, kdy máte zákon, který nikdo nekontroluje, tak se ani nedodržuje. To se ale netýká jen lékařů, jako pacienti byste nechtěli, aby vás operoval někdo, kdo nespal 30 hodin,“ zdůraznil Přáda s tím, že i k takovým případům dnes bohužel dochází.

Viceprezident České lékařské komory také volá po kontrole postgraduálního vzdělávání. „Kurzy, různé stáže a podobně, to je další věc, která nefunguje,“ popsal s tím, že je potřeba zlepšit i platové ohodnocení lékařů. „Jde o to, aby lékaři nebyli závislí na přesčasové práci. V tom případě jsou vydíratelní, aby sloužili i nelegální přesčasy. Požadujeme proto navýšení mzdy na adekvátní úroveň,“ řekl Přáda. Dodal, že své požadavky vládě představili již letos 4. září, ovšem marně. „Nic se nezměnilo, ministři kolem toho jen kličkují,“ postěžoval si.

Tagy: