New York, Londýn ani Dubaj. Které město je nejdražší pro život a co Praha?

Přemýšlíte, že byste na nějaký čas vytáhli paty z České republiky a hledáte vhodné místo pro život? Pak byste se měli vyhnout městům, kde je živobytí nejnákladnější. Překvapivě mezi ně nepatří Londýn ani New York. Nejdražší města najdeme v Asi a ve Švýcarsku, vyplývá z aktuálního žebříčku analytické a poradenské společnosti Mercer.

Mezi deseti nejdražšími městy světa najdeme hned sedm asijských. První desítku pak doplňují tři zástupci Evropy a všechny najdeme v jediné zemi – ve Švýcarsku. Vyplývá to z aktuálního žebříčku americké analytické a poradenské společnosti Mercer.

Mercer každoročně porovnává náklady na živobytí ve více než dvou stovkách měst světa. V potaz bere výdaje na bydlení, dopravu, stravování nebo volnočasové aktivity. Žebříček řadí světová města podle nákladnosti života v nich z pohledu cizince, jako srovnávací základnu používá New York. Svou roli samozřejmě hraje také změna směnného kursu jednotlivých měn, její vliv se však snaží odfiltrovat přepočtem podle parity kupní síly. To znamená porovnání cenových hladin v jednotlivých městech po přepočtu na jedinou měnu.

Švýcarská trojice v top 10

Desátým nejdražším městem světa je švýcarská metropole Bern, která oproti loňsku klesla o dvě příčky. Devátý je Peking, který se naopak meziročně posunul o jednu pozici výše. Osmým nejnákladnějším městem pro život je další zástupce země helvétského kříže – Ženeva, která si rovněž o jedno místo polepšila. Sedmý Singapur byl naopak loni pátý, o dvě pozice si tedy pohoršil.

O jedno místo výše se umístilo čínské velkoměsto Šanghaj, ta letos skončila šestá. Těsně před ní se umístil Curych, který bral loni dokonce „bramborovou“ příčku. Třetí zástupce Švýcarska se umístil hned za Tokiem, které už za měsíc bude hostit letní olympijské hry.

Pomyslný bronz letos připadl hlavnímu městu Libanonu Bejrútu. Ten je zároveň možné prohlásit za skokana roku, protože loni se nacházel až na 45. pozici.

Nejdražší dvojice měst je letos stejná jako loni, pouze v opačném pořadí. Zatímco loni žebříčku vévodil Hongkong, letos jej na čele vystřídala turkmenská metropole Ašchabad. Ten byl přitom ještě před třemi lety na pozici č. 43.

Naopak nejlacinější je Biškek, hlavní město Kyrgyzstánu, který je rovněž jednou z bývalých republik Sovětského svazu.

Praha nejvýše z východního bloku

Samotní analytici umístění Ašchabadu v horních patrech žebříčku už druhý rok v řadě vysvětlují tím, že Turkmenistán je zmítán finanční a ekonomickou krizí, která vedla k nedostatku základního zboží, což znamená jeho dramatické zdražení. Podobně vysvětlují také meziroční skok Bejrútu o 42 míst. Vedle covidu se na ekonomice Libanonu projevila obří exploze skladu s dusičnanem amonným, k níž došlo loni v srpnu a při které zasahovali mimo jiné i čeští hasiči.

Jak si ve srovnání s ostatními městy vede Praha? Letos se umístila na 90. pozici a oproti loňsku se posunula o sedm příček výše. V Praze je dráž než například ve Vancouveru, Torontu, Glasgow, ale i třeba v Mexiku City či Riu de Janeiru. A také než v Bratislavě, která společně s Pittsburghem obsadila 110. pozici. Praha je zároveň nejdražším městem v rámci postsocialistických zemí (nepočítáme-li Turkmenistán).

Žebříček deseti nejdražších měst k životu podle Mercer

  1. Ašchabad, Turkmenistán
  2. Hongkong, Hongkong
  3. Bejrút, Libanon
  4. Tokio, Japonsko
  5. Curych, Švýcarsko
  6. Šanghaj, Čína
  7. Singapur, Singapur
  8. Ženeva, Švýcarsko
  9. Peking, Čína
  10. Bern, Švýcarsko