Nezmůžeme nic, musí se počkat. Zadrženou Češku čeká soudní slyšení, tuniské úřady mlčí

Tuniská policie, ilustrační snímek

Česká turistka v Tunisku půjde zítra k soudu

Dovolená v Tunisku vyústila v tragédii s nejistou dohrou. Češce, která byla zadržena po úmrtí manžela, nezbývá v praxi nic jiného než počkat na první slyšení před soudem. Podle advokátky Jany Rejžkové má tuniská strana celý případ pod svou kontrolou a v této fázi nemusí ani komunikovat s českými úřady. Podrobnosti o stavu Češky, průběhu vazby ani další podrobnosti o vyšetřování tak stále nejsou k dispozici. „Jediné, co Tunisko musí, je vydat tělo k repatriaci do ČR,“ zdůraznila znovu Rejžková.

Neteř manželského páru z Ostravy sdělila CNN Prima NEWS, že její 50letá teta šla nejprve na pedikúru. Když se vrátila do hotelového pokoje, našla svého o deset let staršího manžela v posteli fialového. „Hned mi volala, protože v tu chvíli nevěděla, jak má anglicky poprosit o pomoc doktora,“ uvedla příbuzná páru. Nedlouho poté ale následovalo zadržení Češky kvůli podezření z podílu na smrti jejího muže.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další směřování případu úmrtí Čecha v Tunisku. Zaorálek zmínil podobnost s kauzou Kramný

Okolnosti jejího stavu ve vazbě i průběhu vyšetřování jsou doposud velice skoupé – a nejspíše tomu tak bude až do pondělního zahájení soudního líčení. Podle advokátky Jany Rejžkové má celý případ pevně v rukou tuniská strana a zadržené Češce nezbývá nic jiného než čekat na první soudní slyšení. Diplomacie má v této situaci krátké ruce.

„Česká republika může získat informace k zadržení ženy pouze prostřednictvím velvyslanectví. Tunisko ovšem může mlčet. Jediné, co musí, je vydat tělo k repatriaci do ČR,“ potvrdila Rejžková.

Kvůli strohé komunikaci mezi úřady dvou zemí to proto vypadá, že na další posun si musí příbuzní i veřejnost počkat. Není tedy jasné, kdy celou věc převezmou do svých rukou české orgány.

Povinnost vydání těla Tunisku ale stále zůstává. „Proto musí informovat české velvyslanectví, které bude repatriaci koordinovat s českou policií a s neteří,“ doplnila advokátka. Dodatečná pitva oběti by se podle ní měla uskutečnit v Ústavu soudního lékařství (ÚSL) ve Fakultní nemocnici Ostrava. O soudním slyšení v neděli informovala Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí, které je v kontaktu s rodinou zadržené Češky a jejího manžela.

Zapadlý jazyk a marné oživování

Mluvčí tuniských soudů v Monastiru sdělil podle webu Blesk.cz, že předběžné vyšetřování odhalilo při pitvě stopy škrcení v úrovni krku. „Obviněná žena zůstává ve vazbě do ukončení šetření, které má odhalit příčiny a okolnosti činu,“ sdělil mluvčí Mahdii Farid Ben Jahha.

Neteř manželů z Ostravy uvedla, že měl její 60letý strýc zapadlý jazyk, Češka se ho proto snažila s její asistencí oživit. „Mluvila jsem s ní, když dělala masáž srdce. Mezitím přiběhl hotelový doktor, pak ji poslal na balkon a pokračoval v oživování. To už bohužel bylo marné,“ sdělila.

Zároveň odmítla, že by se její teta dopustila jakéhokoliv zločinu. Podle neteře byl pár spolu déle než 30 let. Tuniské úřady zadržené ženě dovolily pouze jeden telefonát, který se uskutečnil v pátek. „Řekla mi, že ji zavřeli a že jí nevěří, že strejdu nezabila. Nevěřím, že by mu něco udělala. Měli se rádi. V každém vztahu jsou nějaké hádky, ale tohle by neudělala,“ zdůraznila příbuzná zadržené Češky pro CNN Prima NEWS.

Tagy: