Babiš nezná Ústavu ani závazky NATO, kritizoval Šedivý. Přiblížil, co jeho výroky způsobí

Vyjádření Andreje Babiše (ANO) v předvolební debatě o nepodpoře Polska a Pobaltí při hypotetické válce bylo nešťastné a nemělo zaznít. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Doplnil, že svým výrokem expremiér ukázal neznalost Ústavy a závazků k partnerům vyplývající z členství v NATO.

„Jde o nešťastné vyjádření, které nemělo zaznít. Ukazuje to, že Andrej Babiš nezná pořádně Ústavu a bohužel ani závazky dané Washingtonskou smlouvou. Jeho výrok navíc narušil vztahy s partnery,“ komentoval expremiérovo vystoupení Šedivý.

Šéf ANO v předvolební debatě na České televizi na dotaz, zda by jako prezident podpořil, aby Česko při hypotetickém napadení Polska či pobaltských států poslalo na pomoc armádu, uvedl, že „určitě ne“.

Šedivý následně zauvažoval, jak budou partneři tato slova vnímat. „Několik dní to bude rezonovat, ale všichni době ví, že výrok je nešťastný a nereprezentuje názor celé České republiky. Za čas téma utichne, ale může se při nějaké příležitosti opět objevit. Může nás několik nejbližších měsíců nebo let trápit,“ pokračoval.

Připomněl, co všechno si hlava státu může dovolit. „Pokud jde o armádu, její modernizace nebo vyslání vojsk – tam prezident nemá téměř žádné pravomoci. Svou roli zde má Parlament, Sněmovna, Senát i vláda. Je to dáno Ústavou,“ dodal.

Na mírová jednání je brzy

Doplnil, že vojáci by neměli svým vystupováním či vytvářením petic přilévat olej do ohně. „Měli bychom být v klidu, reagovat věcně a vysvětlovat, že to, co Babiš říká, je mimo realitu a ukázat, že právě on by měl vážit slova a prostudovat si nejvyšší zákony, Ústavou počínaje,“ podotkl.

Šedivý se zároveň domnívá, že Babišem prosazovaný mír na Ukrajině není v aktuální situaci na místě. „Dnes je velmi brzy debatovat o tom, abychom přešli jednat k mírového stolu. Obě strany mají odlišné názory, jak celou situaci řešit,“ mínil.

Dodal, že nejhorším řešením by bylo, aby se konflikt na Ukrajině zakonzervoval. „Uvidíme na jaře, až začnou bojové operace – jak se budou odvíjet a kdo prokáže větší připravenost,“ uzavřel.

Tagy: