Zloděj ze školního statku ukradl pět králíků a housera. Do vězení může jít na osm let

Neznámý pachatel vnikl na pozemek školního statku v Pomněnicích u Benešova a odnesl si pět králíků a chovného housera. Co ho ke krádeži vedlo, zatím není jasné. Pokud ho ale policie dopadne, hrozí mu až osmiletý trest vězení, protože se loupež stala v době nouzového stavu.

Na školním statku s trochou nadsázky zavládla černá vlajka. Když minulé pondělí přišli zaměstnanci benešovské zemědělské školy do práce, všimli si v jednom z výběhů otevřených dvířek. „Zloděj se dostal přes uzamčená vrátka, byla vypáčená,“ uvedla vedoucí školního statku Gabriela Šimunová. Z králíkárny umístěné ve výběhu zmizelo pět králíků. Pozornosti zloděje ale neunikl ani houser, který byl na školním statku nováčkem.

Housera škola koupila teprve před několika měsíci, byl určený do chovu. Ještě předtím, než stihl naplnit svou roli, však z výběhu, stejně jako králíci, zmizel. „Pro studenty je to velká škoda, protože neuvidí líhnout se housata,“ pokračovala Šimunová.

Vedoucí statku se také domnívá, že zloděj šel najisto a areál buď znal, nebo si ho předtím přišel obhlédnout. Škola teď chce prostor více zabezpečit, například fotopastmi.

Zmizením šesti zvířat se zabývají benešovští policisté. Vypátrat zloděje, který způsobil třítisícovou škodu, ale bude velmi složité. „Jsem přesvědčená o tom, že skončili někde na pekáči, což je nám strašně líto, protože jsou pro nás jako domácí mazlíčci,“ dodala Šimunová.

Policejní mluvčí Zdeněk Chalupa uvedl, že vyšetřovatelé případ kvalifikovali jako krádež, za což pachateli hrozí až osmiletý trest vězení. A to hlavně kvůli tomu, že se krádež odehrála v době, kdy platil nouzový stav. Pokud jste viděli někoho, kdo si z pomněnického statku odnáší králíky a housera, ohlaste to na policejní stanici nebo tísňové lince 158.

Tagy: