Dohady o toaletní papír v nemocnicích: Vezměte si vlastní, říkají některé. Důvod je sporný

Některé nemocnice po pacientech požadují, aby si donesli vlastní toaletní papír.

Do nemocnice jen s vlastním toaletním papírem

Přineste si vlastní toaletní papír. Nezvyklý požadavek mají na pacienty některé tuzemské nemocnice. Ústav v Jablonci nad Nisou opatření vysvětluje tím, že každý z hospitalizovaných je zvyklý na jinou kvalitu hygienické potřeby. Zdravotní pojišťovny ale upozorňují, že požadavek není oprávněný.

Nástup k hospitalizaci s toaletním papírem v ruce. V některých nemocnicích takto vypadá povinná výbava pacientů. Některé z ústavů na potřebu donést si vlastní základní hygienickou potřebu upozorňují už na svých webových stránkách.

ČTĚTE TAKÉ: Ostrava bojuje s menstruační chudobou. Školám nakoupí hygienické potřeby za půl milionu

„K opatření jsme přistoupili z toho důvodu, že každý člověk je zvyklý na jinou kvalitu toaletního papíru, tak aby nedocházelo k nespokojenosti pacientů,“ řekla mluvčí nemocnice v Jablonci nad Nisou Jana Luňáková.

Například v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady to tak ale nefunguje. „Toaletní papír si naši pacienti brát nemusí, ale každý provozovatel to může mít zařízené jinak,“ sdělila mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

„Z pohledu Všeobecné zdravotní pojišťovny není takový požadavek oprávněný. Náklady na toaletní papír mají nemocnice zahrnuté v režii, která se jim proplácí jako úhrada za každý ošetřovací den. Jedná se tedy o položku hrazenou zdravotními pojišťovnami,“ uvedla mluvčí VZP Viktorie Plívová.

„Toaletní papír by měl být automatickým vybavením každého poskytovatele zdravotních služeb, stejně jako toaleta, tekoucí teplá voda, zajištění stravy nebo lůžkoviny na posteli,“ dodala mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky Jana Schillerová.

Nemocnice oslovené CNN Prima NEWS potvrdily, že pacienta bez toaletního papíru nevyhodí a v případě potřeby mu kousek dají.

ČTĚTE TAKÉ: Martínek je z nemocnice doma, lidé na léčbu darovali 150 milionů. Lékař popsal, jak funguje

Tagy: